Metin’i özlem ve saygıyla anıyoruz

Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel'in açıklaması:

Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin, haber takibi sırasında İstanbul Ümraniye’de polisler tarafından gözaltına alınarak katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti.

Metin ve onlarca gazeteci arkadaşımız bu topraklarda gazetecilik yaptığı, özgür basın ilkelerine bağlı kaldığı ve hakikatleri halka ulaştırdığı için katledildi. Türkiye’de varlığını yalan siyasetine, hakikat düşmanlığına borçlu olan siyasi iktidarların, özgür basına yönelik saldırılar hiçbir dönem bitmedi. Bu yüzden Metin gibi hakikatin peşinden koşan gazeteciler, her zaman iktidarların hedefinde oldu ve olmaya devam ediyor. 

Türkiye tarihinde iktidar eliyle en fazla suç işlenen, dolayısıyla gazetecilerin üzerindeki baskının en görünür olduğu dönemlerden birinden geçiyoruz. Sınırların içinde ve dışında işlenen tüm suçlar, yapılan tüm yolsuzluklar, gerçekleşen tüm katliamlar; bu iktidar için üstü örtülmesi, halklardan gizlenmesi gereken gerçeklerdir. AKP-MHP iktidarı, halka karşı işlediği bütün suçlara karşın her şeyin tozpembe olduğu bir gerçeklik varmış gibi yandaş medya üzerinden bir algı oluşturmaya çalışıyor. Gerçekleri topluma ulaştırmaya çalışan gazetecileri tutuklamaktan, televizyon kanallarını kapatmaktan, haberlere erişim engelleri getirmekten geri durmuyor. Ancak bu ülkedeki özgür basın geleneğinin mirasçısı olan gazeteciler, Metin gibi tüm baskılara karşı, gerçekleri halka ulaştırmak için her türlü bedeli göze alarak kalemlerini özgürlük ve insanlık için kullanmaya devam ediyor. 

Gazetecilerin hala canları ve özgürlükleri pahasına gazetecilik ısrarını sürdürmelerinin en büyük dayanağı, bu uğurda yaşamını yitiren Metin Göktepe, onlarca basın şehidi ve onların bıraktığı mirastır. Başta Apê Musa, Metin Göktepe, Gurbetelli Ersöz ve Hrant Dink gibi basın şehitleri olmak üzere gerçekleri halka ulaştırmak için yaşamını feda eden özgür basın şehitleri yolumuzu aydınlatıyor. 

Bu uğurda canına ortaya koyan Metin Göktepe şahsında onlarca basın şehidini minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. 

Tayip Temel
Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
8 Ocak 2021