Metal işçilerinin haklı direnişini destekliyoruz

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile sektörde örgütlü 3 sendika arasında sürmekte olan ve 180 işyerindeki 130 bin emekçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Aileler de dikkate alındığında en az 500 bin kişinin doğrudan etkilendiği bu görüşmelerde metal işçilerinin haklı talepleri görmezden gelindi.

Metal işçilerinin 2 Şubat 2018 tarihi için aldıkları grev kararı ise "milli güvenlik" gerekçesiyle Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.

Grevi yasaklayan AKP Hükümetine sormak istiyoruz: "Milli güvenlik" neden emekçinin can güvenliğini kapsamıyor? Fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği talep etmek neden yasaklanıyor? İşçinin sofrasındaki ekmek, çocuğunun eğitim hakkı milli güvenliği nasıl bozuyor?

MESS, metal işçilerinin insanca yaşanacak bir ücret, insanca çalışma koşulları, toplu iş sözleşmesi süresinin iki yıllık olması gibi en haklı taleplerini kabul etmemiştir. Üstelik MESS ile gerçekleştirilen toplu pazarlık süreci OHAL koşullarında, emekçilerin hak ve özgürlüklerinin engellendiği bir dönemde sürdürülmüştür. MESS, OHAL’i bir fırsata çevirmeye çalışarak uyuşmazlık yolunu seçmiştir.

İşçilerin en temel haklarını bile gasp etmek isteyen MESS'in imdadına OHAL, savaş ve AKP Hükümeti yetişmiştir. Erdoğan, yaptığı bir konuşmada “OHAL’i grev tehdidi olan yere müdahale için kullanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. İşte MESS, Erdoğan'ın bu ifadelerine ve OHAL’e güvenerek emekçilerin insanca ücret ve insanca çalışma koşulları taleplerini ret etmiştir.

Metal işçileri grev yasağına rağmen mücadele kararlılığı gösteriyorlar. "Grev yasağını tanımıyoruz" diyorlar. Bu kararlılık tüm Türkiye halklarına umut olmuştur.

Tekrar ifade etmek isteriz ki, metal işçilerinin zam talepleri başta olmak üzere; iş sağlığı ve iş güvenliği, iki yıllık toplu iş sözleşmesi gibi tüm haklı talepleri acilen karşılanmalıdır.

OHAL ile her türlü hak arama eyleminin şiddet ve baskı ile karşılaştığı, Türkiye emekçilerinin güvencesizliğe ve çok ağır çalışma koşullarına mahkum edildiği bir süreçte, metal işçilerinin haklı direnişini selamlıyoruz.

Bu vesileyle tüm işçi ve emekçileri, emeğe yönelik saldırılara karşı birlikte mücadeleyi örgütlemeye ve büyütmeye davet ediyoruz. Metal işçilerinin direnişi ile dayanışmayı sürdüreceğiz ve büyüteceğiz. 

 

Fatma Kurtulan
Halkların Demokratik Partisi
Eş Genel Başkan Yardımcısı
27 Ocak 2018

Etiketler: #fatma kurtulan , #grev