Mera alanlarının özel güvenlik bölgesi ilan edilmesine ilişkin önergemiz

Hakkari Milletvekilimiz Nihat Akdoğan, Hakkari'deki çayır ve mera alanlarının özel güvenlik bölgesi ilan edilmesini ve bu durumun hayvancılık üzerindeki etkilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu. Önergede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’nin en dağlık bölgesi olma özelliğini taşıyan Hakkâri ilimizin coğrafik yapısı, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam üzerinde önemli etki oluşturmaktadır. Arazi yapısının engebeli olması ekonomik yaşamın hayvancılık temelli olmasına neden olmuştur. Hakkâri İlinde çayır ve mera alanlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olması hayvancılığın temel geçim kaynağı olmasına neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda yaygınlık kazanan arıcılık faaliyetleri ilin ekonomisine önemli katkı sunmaktadır. Ancak; Hakkâri’de hükümetin yıllardır sürdürmüş olduğu güvenlikçi politikalar nedeniyle özellikleTemmuz 2015 tarihinden itibaren,Hakkâri merkez, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçeleri sınırları içerisindeki bazı sivil yerleşim bölgeleri askeri yasak bölge ilan edilerek, sivillerin girişlerine izin verilmemektedir. Askeri yasak bölge ilan edilen yerleşim yerleri, sivillerin kısmi de olsa tarım faaliyetlerini yaptığı alanlar olmakla birlikte, Hakkâri deki hayvancılık faaliyetlerin yapıldığı alanlardır. İlkbahar aylarıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri yapan vatandaşlarımız, hayvanlarını otlatacak alanlara çıkaramadığı gibi, hayvanları için ot toplama durumları da olamayacaktır. Hayvancılık yapan vatandaşlarımız bu yasaklar nedeniyle maddi zararla beraber büyük mağduriyetler yaşamaktadır. İki yılı aşkındır süren kırsal alanlardaki bu yasaklar çoğu çiftçiyi hayvanlarını satmak durumunda bırakmıştır.Bununla birlikte hayvancılığın Türkiye ortalamasının üstünde olan Hakkâriilimizde, et fiyatları 60 ila 70 liraya dayanmış durumda. Et fiyatlarının bu kadar artması hem çiftçiyi hem de esnaf ve tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır.

Bu bağlamda:

1- Hakkâri Valiliği’nin,Hakkâri’nin kırsal alanlarını iki yılı aşkın süredir özel güvenlik bölgesi ilan etmesinin gerekçesi nedir?

2- Hakkâri il genelinde bulunan ve hayvancılık faaliyetlerin yürütüldüğü mera alanlarınınyüzölçümü ne kadardır? Bu alanların ne kadarı güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır?

3- İlkbahar aylarının başlamasıyla hayvancılık yapan vatandaşlar, neredeyse yasaklanmayan alan kalmadığı için hayvanlarını nasıl otlatacaktır?

4- Hakkâri valiliğin yasakladığı alanlar nedeniyle, vatandaşların hayvancılık faaliyetlerinin durma noktasına gelmesini engelleyecek bir çalışmanız var mıdır? Hayvancılık yapan vatandaşların mağduriyetlerine ilişkin nasıl bir planlama söz konusudur?

5- Yasaklar nedeniyle maddi zarar görecek vatandaşların zararları nasıl karşılanacaktır?

6- Tarım ve hayvancılık yapılan alanlardaki yasağın kaldırılması için ilgili bakanlıkla herhangi bir iletişiminiz söz konusu olmuş mudur?

7- Bölgede Et fiyatlarının geçen yıllara göre yüzde yüz artışının önüne geçebilecek bir çalışmanız var mıdır?

15 Haziran 2017