Meclis İnsan Hakları Komisyonu Konya ziyaretini neden iptal etti?

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün (31 Temmuz) sabah saatlerinde partimizin Komisyon Üyelerini de arayarak Pazartesi günü, ırkçı saldırının yaşandığı Konya’ya gidileceğini bildirdi.

Son 3 dönemin ilk ortak ziyareti olacaktı

Son 3 dönemdir, partimizin birçok başvurusunu görmezden gelen; cezaevleri, insan hakları ihlalleri, Suruç, Ankara Gar katliamları, Şenyaşar ailesine yönelik katliam, tecrit meselesi başta olmak üzere partimizin yaptığı bütün araştırma başvurularına olumsuz yanıt veren İnsan Hakları Komisyonu ilk kez Komisyon Üyelerimizin de içinde yer aldığı bir araştırma ziyaretinin gerçekleştirileceği bilgisini paylaşmıştı.

Cenaze töreninden sonra Meclis İnsan Hakları Komisyonunun fikri değişti

Ancak cenaze merasiminden ve AKP’lilerin bölgede yaptığı incelemelerden sonra Komisyon Başkanlığı tarafından üyelerimiz aranarak, “ortamın uygun olmadığı gerekçesiyle” ziyaretin iptal edildiği bildirildi.

Olayın ırkçı saldırı olduğunun ortaya çıkacağı anlaşıldığı için ziyareti iptal ettiler

Partimiz, katliamın ırkçı bir temele dayandığının ortaya çıkması nedeniyle ziyaretin iptal edildiği görüşündedir. Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Dünden beri yaptıkları propagandalarla bunun iki aile arasındaki husumet olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Fakat cenaze töreni, özellikle katliama uğrayanların yakınlarının ve tanıdıklarının beyanları ve ortaya çıkan bilgiler bu olayın ırkçı bir temelde Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu aslında net bir şekilde ortaya koydu. Komisyon bunun fizibilitesini yaptı. Orada bir araştırma yaptılar ve gidilmesi halinde bunu rapora yazmak zorunda kalacaklarını gördüler ve bu yüzden gidişi iptal ettiler. İnsan Hakları Komisyonunun temel görevi Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini araştırmak, yerinde tespit etmek ve ilgili kurumlara bilgi vermektir. Hem denetlemek hem de bilgi vermektir. Ancak İnsan Hakları Komisyonu hiçbir şekilde işlevini yerine getirmedi. Bugün de getirmediler. Konya’ya bile gitmeyecekse, yaşam hakkının bu kadar büyük bir katliamla ortadan kaldırıldığı bir olayda gitmeyecekse, komisyonunun hiçbir işlevinin olduğunu söyleyemeyiz. Biz bu iptalin kesinlikle olayın açığa çıkmasını engellemeye yönelik olduğunu düşünüyoruz.”

1 Ağustos 2021