Meclis Grubumuzdan Meclis Başkanına tepki: Vekillerin katledilmesini mi bekliyorsunuz

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve milletvekillerimiz Meclis Başkanlığı önünde açıklama yaptı. Vekillerin yaptığı açıklamanın basın tarafından takip edilmesine izin verilmedi, kameralar toplatıldı. Açıklamadan sonra saldırıya ait fotoğraflar Meclis Başkanlığı önüne bırakıldı, ancak fotoğraflar hemen polisler tarafından toplatıldı.

Oluç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Vekilimizin ayağı 3 yerinden kırıldı, Meclis Başkanından ses yok

Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik, Hakkari Yüksekova’da ağır bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Bu ağır saldırı sonucunda Eksik'in bacağı 3 yerinden kırıldı. Eksik ameliyat oldu, şu anda hastanede yatıyor. Bugüne kadar Meclis Başkanının herhangi bir açıklama yaptığını, herhangi bir kınama yaptığını duymadık. Bu kadar gün geçmesine rağmen, bir milletvekiline yönelik kolluğun ağır saldırısının kınanmaması aslında Meclis Başkanının bu saldırıyı zımnen onayladığı anlamına geliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. 

Her konuda açıklama yapan Meclis Başkanı randevu talebimize dönmedi

Bir meclis başkanı tarafsız ise, eğer bütün partilere eşit mesafede ise o zaman hangi partiden olursa olsun bir milletvekiline yapılan saldırı karşısında sesini yükseltmeli ve milletvekilinin hakkını savunmalıdır. Ama Meclis Başkanı bugüne kadar suskun kalarak ve dün randevu istememize rağmen bize randevu vermeyerek bu saldırının arkasında olduğuna dair güçlü işaretler vermektedir. Biz kendisinden açıklama bekliyoruz. Eğer bu saldırının arkasında değilse, eğer milletvekiline yapılan saldırıyı hem dokunulmazlık açısından hem insanlık açısından kınıyorsa bunu duymak istiyoruz. Her konuda açıklama yapan Meclis Başkanı nasıl olur da bir milletvekili hastanelik hale getirilir ve bacağı kırılırken susar. Milletvekilleri demokratik haklarını, anayasal haklarını kullanarak açıklama yaparlar. Bunun önünde bir engel yoktur. Bunu engellemek esas itibariyle suçtur.  

Bir milletvekilinin katledilmesini mi bekliyorsunuz?

Yaptıkları açıklamada eğer herhangi bir suç unsuru varsa zaten savcılar haklı haksız yere yüzlerce fezleke düzenlemektedirler. Kolluk saldırısı ne demektir? Saldırıya karşı kınama yapmamak ne demektir? Çok açık tutum bekliyoruz. Meclis Başkanı bu meclisteki bütün vekillerin itibarını savunacak mı, savunmayacak mı? Bunu görmek istiyoruz. Konu çok ciddi. Ne zaman açıklama yapacak Meclis Başkanı, bir milletvekilinin ölmesini mi bekleyecek? Bir milletvekilinin katledilmesini mi bekleyeceksiniz? Niye kolluğun, İçişleri Bakanlığının işlediği bu suçlara cevabınızı vermiyorsunuz? İçişleri Bakanlığından da mı çekiniyorsunuz?

Hakkari Valisi dezenformasyon ve yalan eğitimi mi aldı?

Bakın Hakkari Valisi utanmadan, sıkılmadan bir açıklama yapıyor ve diyor ki algı operasyonu yapıyorlar. Neymiş, milletvekili kendini yere atmış. Milletvekilinin üç yerinden bacağı kırıldı ve ameliyatlık oldu. Hakkari Valisi, size yalan söyleme eğitimi mi veriyorlar? Siz dezenformasyon eğitimi mi alıyorsunuz? Ne algı operasyonu? Asıl sizin yaptığınız algı operasyonudur. Gösterin elinizdeki polis görüntülerini, Mobese görüntülerini. Zerre kadar cesaretiniz varsa gösterin görüntüleri. 10-15 kişi milletvekilimizin üzerine çullanmış, kolluk güçleri tekmelerle bacağını kırmış. Algı operasyonuymuş!

Mafya iltisaklı ve irtibatlı Soylu ona buna hareket edeceğine aynaya bak

Hakkari Valisi tabii ki böyle oluyor. Başındaki kim, Suç İşleri Bakanı Süleyman Soylu. Mafya iltisaklı ve irtibatlı bir adam İçişleri Bakanı Soylu. Bütün uyuşturucu baronlarıyla, suç işlemiş olanlarla, yolsuzluk yapmış olanlarla, yurt dışına kaçırılmış mafya liderleriyle ortak albümü olan biri. Ona buna hakaret edeceğine sen önce bir aynaya bak! Bugün Eş Genel Başkanımıza ve milletvekillerimize hakaret etmiş gene. Aynaya bak. Bütün suç işleyenlerle ortak fotoğraf albümü olan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en berbat İçişleri Bakanısın! İşte bu içişleri bakanı ayak kırma emrini verdi. 

Soylu saldırı talimatı verdi, Hakkari Valisi ve kolluk o talimatı yerine getirdi

İçişleri Bakanı hukuk tanımaz, demokrasi tanımaz. İçişleri Bakanı emri verdi, Hakkari'deki, Yüksekova’daki emniyet güçleri de o talimatı yerine getirdi. En aşağıdan yukarıya doğru suç zinciri oluşmuş durumda, bu kabul edilir mi? 

Demokrasi ve hukuk laflarını ağzına alacak en son kişi Soyludur

Kabul edilemez. Şimdi İçişleri Bakanı diyor ki, demokrasi istismarı yaptırmayız. Sen ne demokrasisinden anlıyorsun? Demokrasi ve hukuk laflarını ağzına en son alabilecek kişi sensin. Ne demokrasi bilirsin ne hukukun üstünlüğünü bilirsin ne insan hak ve özgürlükleri bilirsin ne anayasa bilirsin ne uluslararası sözleşmeleri bilirsin. Hiçbir şey bilmez, hiçbirini tanımazsın. "Önce yap sonra hukuk" dersin. Bunu söyleyecek en son insan sensin.

Vekile saldırı planlı ve bilinçli yapılmıştır 

Yüksekova'da olan iş, bilinçli ve planlı yapılmış bir iştir. Oradaki bütün yurttaşlar ve kameralar uzaklaştırıldıktan sonra kolluk güçleri vekillerimizi darp etmek üzere üzerlerine çullanmışlardır. Planlı ve bilinçlidir. Emniyet amiri saldırı emrini vermiştir. Vekillerimiz kulaklarıyla duymuşlardır. Müzakere edilirken saldırmışlardır. Yere düşen vekillerimizi tekmelemişlerdir. Olay bu kadar açık ve net. Bütün siyasi partilerden bu konuda tavır bekliyoruz. 

Muhalefete çağrı: Sessiz kalmayın yarın sıra sizin vekillere gelir

Daha evvel de milletvekillerimize yönelik çeşitli saldırılar yapıldı. Bu en uç noktasıdır. Sonra hiçbir siyasi parti, "milletvekillerimize emniyet saldırıyor, hakaret ediyor" diye konuşmasın. Bize saldırıldığında sesini çıkarmayanlar, kendi vekillerine laf söylendiğinde susmak zorunda kalırlar. Zerre kadar demokratik siyasete saygınız varsa bu yapılanları kabul etmeyecekseniz. Bunu bir kez daha muhalefet partilerine hatırlatıyoruz. İktidar partisine de hatırlatıyoruz. İktidar partisi de milletvekillerinin itibarını korumak zorundadır. Bütün bunları aslında yüz yüze konuşarak Meclis Başkanı Şentop’a anlatmak isterdik ama fırsatımız olmadı. İlk fırsatta bunları bir kez daha anlatacağız. Tavır beklediğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Suskun kalmayın. Konuşmak zorunda kaldığınız gün çok daha acı bir şey olmuş olabilir. Ve siz geç kalmış olursunuz. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Şimdi Habip Eksik vekilimizin bacağının kırıldığı fotoğrafları, polislerin saldırı anının fotoğraflarını Meclis Başkanlığının kapısına bırakıyoruz. Belki görüp iki üç cümle etmek ister diye. 

11 Ekim 2022