Leyla Xalidden Erdoğana: İnsanların sadece insan haklarını savundukları için ölmelerine izin vermeyin

Filistin direnişinin sembol isimlerinden Leyla Xalid, açlık grevinin 159’uncu gününde olan Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’i ziyaret etti. Duygusal bir atmosferde gerçekleşen iki Leyla’nın buluşması karşılıklı mücadele ve başarı diyaloğuna dönüştü. Leyla Güven ve Leyla Xalid’in diyalogu şöyle: 

L.G: Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz 
L.X: Sizinle buluşmaktan mutluluk duyuyorum 
L.G: Gelişinize çok sevindim, çok mutlu oldum. Sizi gördüğümde direnişi hatırladım, mücadeleyi hatırladım. 
L.X: Bu mücadelede senin bizimle olmanı, bizimle devam etmeni istiyoruz. Sen güçlüsün, sen bizimle olduğunda biz daha güçlü olacağız. 

Açlık grevinde olan Filistinliler Kürt direnişçilere selam gönderdi

L.G: Senin ismin her zaman Kürdistan mücadelesinin içinde vardı. 
L.X: Genel Sekreterimiz Ahmed Saadet’in de size selamı vardı. O da şimdi cezaevinde. 13 yıldır cezaevinde. Yoldaşlarımız diyor ki güçlü olsun biz de onunlayız. Onlar da şu anda 9 Nisan'dan beri açlık grevindeler. Yüzlercesi, binlercesi şu anda açlık grevindeler. Tabii siz de diğerleri de şu anda açlık grevindesiniz. Taleplerin yanıtlanması çok çok önemli. O yüzden de sizlerin güçlü olmanı istiyoruz. 

Sesimizi duymayanlar utanmalılar

L.G: Çok çok teşekkür ederim. Fazla konuşamıyorum beni bağışlayın. Şunu söylemek isterim ki biz Filistin ve Kürt halkları olarak haklıyız. Bir an evvel başarmamızı diliyorum. Sadece haklarımızı istiyoruz. 21’inci yüzyılda Kürt ve Filistin halkı hakları için açlık grevindeler. Bütün dünyada sesimizi duymayanlar utanmalılar. 20 yıldır Sayın Öcalan tek başına ağır bir tecrit altındadır. Acaba insan hakları diye bir hak yok mu niye kimse sesini çıkarmıyor? İşte çağrımız onlaradır. 

Bize eylemi bırakın çağrısı yapmayın zalimlere zulmü bitirme çağrısı yapın

Ama bugün sen geldin senden büyük bir güç aldım. Fazlasıyla mutlu oldum. Sana bakınca başaracağımızı görüyorum. Dünya savaşını biz çıkarmadık ama dünya savaşını biz kadınlar durdurabiliriz. Kürt ve Filistin halkları Leyla Xalid, Leyla Qasim ve pek çok Leyla’yı tanıdı. Bugün de direneceğiz, işte sen de geldin el ele tutuştuk ve başaracağız. Hiç kimse biz Kürtlere ve Filistinlilere “açlık grevini bırakın” demesinler. Zulüm yapanlara "zulmünüzü bırakın" desinler. Kürtler de Filistinliler de dünya halkları gibi yaşamlarına devam etsin, özgür olsun. Bu yolda ölsem benim için onurdur. Bu halk için bir şeyler yapabilirsem mutlu olurum. Tekrar teşekkür ederim. 

Yaşamak zorundayız

L.X: Seninle görüşmek görevimdir. Hepimiz direnişteki, mücadeledeki kadınlarız. Biz elimizdeki her şeyi kullanıyoruz... Ama aynı zamanda insanlarımızın, çocuklarımızın geleceği için yaşamak zorundayız. Seçtiğimiz yolda yürümemiz gerekiyor, halkımızın özgürlüğüne ve zafere giden yolda. Aynı zamanda sesin bir çok yere yayıldı. Filistinliler de Kürtler de bu konuda destek gördü. 

Görüşmeden sonra Leyla Güven’in evinin önünde açıklama yapan Leyla Xalid şunları söyledi: 

Arkadaşım Leyla Güven'i ziyaret etmeye geldim. Şu duruma çok şaşırdım ve şoke oldum, çok güçlü bir kadın, bir devrimci, bir parlamenter. Sadece insan haklarının uygulanması için açlık grevine giriyor. 

Biz ölmek için değil yaşamak için mücadele edenleriz

Sayın Öcalan kendisi üzerindeki tecridin sona ermesi için hiç kimsenin hayatını kaybetmesini istemeyecektir. Bundan eminim. Ona da aynı şeyi söyledim. Bu bizim kültürümüzde var olan bir şey değil, biz ölmek için değil yaşamak için mücadele edenleriz. Ya zafer kazanırız ya da direniriz. Bizim yolumuz bu olmalı.  

Gelecek sefer Leyla Güven ile omuz omuza durmak istiyorum

Şu anda Leyla Güven bir direniş ve mücadele ikonu haline geldi. Her şeye rağmen direnişe devam edeceğini söyledi. Leyla Güven’in mesajı tüm dünyaya yayıldı. Kendisine de gelecek sefer buraya geldiğinde kendisini sağlık bir şekilde ayakta görmek istediğimi söyledim, yan yana omuz omuza durmak istediğimi söyledim. 

Mesajım Erdoğan'a: İnsanların sadece insan haklarını savundukları için ölmelerine izin vermeyin

Şimdiki mesajım da sayın Erdoğan’adır. Artık insanların hayatına önem verdiğini gösterme zamanıdır. Sizler Sayın Öcalan’ı kaçırarak cezaevine koydunuz, diğer türlü koyamazdınız. O yüzden hükümeti Leyla Güven’in mesajını duymaya çağırıyorum. İnsanların sadece insan haklarını savundukları için ölmelerine izin vermeyin. Daima insan haklarını savunduklarını söylüyorlar ama çok fazla insan hakları ihlali var, tıpkı Sayın Öcalan’ın durumunda olduğu gibi. Öcalan’ın ailesiyle, avukatlarıyla, basınla yani dış dünyayla iletişiminin açılması gerekmektedir. 

Herkesi Leyla Güven’e sahip çıkmaya çağırıyoruz

Aynı zamanda tüm insan hakları kurumlarını, aktivistlerini Leyla Güven'e sahip çıkmaya çağırıyorum. Başta cezaevinde olan ve açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın mesajlarını getirdim. Onlar da Kürtlere ve onlarla direnen herkese selamlarını gönderdiler. Direnişlerine destek verdiklerini söylediler. O yüzden hem benim hem de Leyla Güven'in özgürlük için çıkardığı sesi dinleyin. Sayın Öcalan bir özgürlük savaşçısıdır ve tecrit altında olması adaletsizliktir. 

 

15 Nisan 2019