Kutlanacak bir çevre günü yok; çevreye ve doğaya saldırılar artıyor

Ekoloji Komisyonu Eş Sözcülerimiz Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez'in açıklaması:

İklim krizinin ve insan eli ile doğaya yapılan müdahalelerin biyosfer bütünlüğünü ve ekolojik dengeleri beklenenden çok daha hızlı bozuyor. Kar ve büyüme odaklı yıkıcı neo-liberal politikalar sadece sermaye gruplarını gözetirken, her saldırı birer ekolojik yıkıma dönüşüyor. 

Kırk sekiz yıldır dünya ülkeleri “5 Haziran Dünya Çevre Gününü” gezegenin limitlerini hatırlama ve doğaya saygı anması olarak irdelese de gelinen son noktada ne gezegenin limitleri gözetiliyor ne de doğaya saygı duyan ve doğayı gözeten politikalar üretiliyor. Bu tarih bir kutlama günü olamaz ve bir hatırlama günü olma özelliğini de kaybetmiştir. Bu sebeple bu tarihlerde irdelenmesi gereken tam da ekolojik yıkımlar ve bu yıkımlar karşısında verilen mücadelelerdir.

Ekolojik yıkımlar karşısında verilen mücadeleleri andığımız bugünde süreç boyunca yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda Türkiye için gördüğümüz tablo vahimdir. Hızla bir krize doğru sürüklenen doğal varlıklarımız ve ekolojik ihtilafların olduğu bölgelerdeki halkımızın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamı tehdit altındadır. Sermaye grupları güçlenirken halkımız yoksullaşmakta ve ekolojik sistemlerle bütünlük içinde kurdukları yerel yaşamları bozulmaktadır. Enerji, madencilik, inşaat sektörlerini ve sermayedarları koruyan politikalar biyoçeşitliliği, su varlıklarını, kültür- tarih varlıklarını, tarımı, hayvancılığı, ormanları metalaştırıp sermayenin emrine sunmaktadır. Bunun karşısında duran halk iradesi ise ezilmeye çalışılmaktadır.

Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisinin Türkiye’yi de etkilediği günlerde ülkenin dört bir tarafından doğaya ve yerel halkın sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına dair haberler artıyor. Yaşam savunucuları hem bu saldırılara direniş gösteriyor ve hem de bu saldırılar kötü politikaların bir göstergesi olarak kayıt altına alınıyor. Halkların Demokratik Partisi Ekoloji Komisyonu olarak bu saldırıları raporlaştırarak politik bir düzlemde dikkatinize sunmaktayız. Bu süreçte yaşanan ekolojik yıkımları ve buna karşı verilen mücadeleleri tarihe bir hafıza notu olarak düşmekteyiz. Ekolojik yıkımları derlediğimiz derlediğimiz bu çalışmayı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle dikkatinize sunuyoruz.

Pandemi sonrasında yaşanması gereken yeni düzeninde artık rant ve sermaye odaklı politikaların yeri yoktur. Hem doğanın sınırları hem halk iradesi gözetilmek durumundadır. 

Yeni yaşam için ekolojik yıkıma son verilsin!

Menekşe Kızıldere-Naci Sönmez
Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri
5 Haziran 2020

Ekolojik Yıkım - Bölgeler Tahribat Raporu