Kurtulan: Abdullah Öcalana uygulanan tecridin sonlandırılması ve açlık grevlerinin can kaybı olmadan sona ermesi için bir çalışmanız var mı?

Grup Başkanvekilimiz Fatma Kurtulan'ın Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

İmralı Adası’nda tutulan Abdullah Öcalan,herhangi bir yasal dayanak bulunmamasına rağmen 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıylagörüştürülmemiş, 6 Ekim 2014 tarihinden bu yana ise ailesiyle sadece iki kez görüştürülmüştür. Hakkari Milletvekili Leyla Güven Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım 2018 tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüzaçlık grevindedir. Sadece Leyla Güven değil Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Aysel Tuğluk aynı taleple açlık grevine başlamışlardır. Gebze, Kandıra, Patnos, Elazığ, Diyarbakır, Van, Trabzon, Bakırköy, Tekirdağ, Edirne, Burhaniye, Sincan, Kırıkkale, Düzce, Kırıklar, Şakran, Bafra, Silivri ve Ödemiş’in de aralarının bulunduğu atmışa yakın cezaevinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine girenlerin sayısı 293’ü, dönüşümlü açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlü sayısı ise 1000’i bulmuştur. Aynı taleple açlık grevine girenlerinin sayısının gün geçtikçe artacağı açıktır.

Bu bağlamda;

1-Türkiye’deki cezaevlerinde açlık grevinde olan 293 kişinin talebi olan Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin sonlandırılması ve açlık grevlerinin can kayıpları yaşanmadan sona ermesi amacıyla yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır?

2-Yasal dayanağı bulunmamasına rağmen 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla görüşmesi engellenen Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin olanağı sağlanacak mıdır?

3-6 Ekim 2014 tarihinden bu yana ailesiyle sadece iki kez görüştürülen Abdullah Öcalan’ın aile fertleriyle periyodik görüşme yapabilmesinin önü açılacak mıdır?

24 Ocak 2019