Kürt Siyaseti Diyarbakır’da toplandı: Kürdistanî ittifakı kalıcılaştırma kararı alındı

Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar’ın da katıldığı toplantıda, Kürdistanî İttifak’ın kalıcılaştırılmasına ilişkin karar çıktı: 

Kürt siyaseti, ulusal birlik çalışmalarını ve Kürtlere yönelik saldırıları değerlendirmek amacıyla Diyarbakır’da toplandı. Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar’ın da katıldığı toplantıda, Kürdistanî İttifak’ın kalıcılaştırılmasına ilişkin karar çıktı. 

HDP, DTK, DBP, KDP-T, KDP-Bakûr, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, DDKD, DBP ve Azadî Partisi temsilcilerinin yer aldığı toplantı sonrasında KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ile HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklamalarda bulundu. Sancar ve Kardaş’ın açıklamaları şöyle:

Mithat Sancar: Platformun kalıcı hale gelmesi için görüş birliği oluştu 

Bugün burada Kürdistani İttifak partileriyle bir araya geldik. HDP olarak Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz ziyarete, buradaki programlar çerçevesinde böyle bir buluşmayı arzu etmiş ve dilekte bulunmuştuk. Sağolsun arkadaşlar toplantıyı organize ettiler, çok yapıcı ve verimli bir buluşma oldu bizler açısından. Pek çok konuda tüm açıklığıyla konuşma fırsatı bulduk. Bizler çok yararlandık bu görüşmeden bazı somut kararlar alma memnuniyetiyle ayrılıyoruz. Biraz önce sevgili Mehmet Emin kardeşimin de belirttiği gibi öncelikle seçime dönük bir ittifak olarak ortaya çıkan platformun, bundan böyle kalıcı hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması konusunda görüş birliği oluştu. 

Bu toplantıyı bir başlangıç olarak görüyoruz 

Esasen seçimlerden sonra bu yönde görüşmeler yapılmıştı ama ilk defa bugün Kürdistani İttifakı’ın kalıcı hale gelmesi açıkça ve somut bir şekilde konuşuldu. Ve ilk adım bugün atılmış oldu. Kürdistani İttifakı kalıcı hale getirmek amacıyla somut çalışmalar yapılmasına dönük karar bu toplantıdan çıktı. Bugünkü toplantıyı bu yönde bir başlangıç olarak görüyoruz. Bundan sonraki toplantının tarihini mevcut sekreterya belirleyecek, o toplantıda bugün alınan karar gündemin tek maddesi olacak ve bu madde etrafında, bu gündem etrafında somut çalışmalar yapılacak. Elbette büyük önem verdiğimizi tekrar söylemeye bile gerek görmüyorum. 

Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanıyor 

Bu görüşmeleri HDP olarak iki açıdan son derece hayati önemde görüyoruz. Çok büyük değer veriyoruz. Birincisi Kürtlerin bir ulusal birlik meselesi vardır. Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal hakları ya tanımıyor, inkar ediliyor ya da var olan haklarına yönelik amaçlı müdahaleler sürekli yapılıyor. Dolayısıyla ulusal varlıkları ve hakları tehdit altında olan bir halkın siyasi temsilcilerinin de ortak bir çizgide buluşma mecburiyetleri vardır. Kendi aralarında ortaklığı oluşturma yükümlülükleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk her konuda görüş içinde bulunmayı şüphesiz gerektirmez. Temel konularda, ilkelerde ve hedeflerde buluşmak Kürt halkına karşı tarihi siyasi ve hatta ahlaki bir sorumluluktur. 

Demokratik dönüşüm Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmüyor 

Bu sorumluluğunun bilinci olarak bir araya geliyoruz. HDP bu konuda üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Aynı kararlılığı ve samimimeti Kürdistani İttifak partilerinde de fazlasıyla görmüş olmak bizleri sevindiriyor. Bu ittifak çalışmalarının önemli bir diğer boyutu da Türkiye demokrasisine güçlü bir katkı sunma potansiyeline sahip olmasıdır. Türkiye’de demokratik dönüşüm Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmüyor. Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, Kürtlerin aktif ve etkili bir şekilde yer almadığı bir mücadeleden demokratik dönüşümün çıkamayacağını göstermektedir. Bu konuda da ittifak partileriyle de görüş birliği içinde olduğumuzu müşahede ettik. 

Demokratik dönüşüm ve özgürlük umudumuzu büyütüyor 

Kürtlerin etkili katılımı ancak Türkiye’de demokratik dönüşümü mümkün kılar, bunun bütün kamuoyuna duyurulmasını önemli görüyoruz. Demokrasi hedefi olan, gidişattan memnun olmayan bütün kesimlerin bu gerçeği samimiyetle ve ciddiyetle dikkate almaları çağrısını hep birlikte yapıyoruz. Öte yandan Türkiye’de demokratik dönüşüme katkı sunma potansiyeli ve gücü bu kadar yüksek birlikteliğin Ortadoğu’da da aynı etkileri doğurabileceğine inancımız vardır. Hem Kürtler arası birlik çalışmalarına buradan katkı sunabiliriz hem de hep birlikte Ortadoğu’daki demokratik dönüşümü teşvik edebilir, güçlendirebiliriz. Bu çerçeve bizlere önümüzdeki dönem için hem moral veriyor, hem de demokratik dönüşüm, özgürlük ve Kürtlerin ulusal hakları konusundaki umudumuzu büyütüyor. 

Pek çok konuda çalışmalar somutlaşarak ve sağlamlaşarak devam edecek 

Kürdistani ittifak partilerine, bize yönelik saldırı ve baskılar karşısında bizlere verdikleri destek ve dayanışma mesajları için de teşekkür ettik. Bu destek ve dayanışmalarının da büyüyerek devam edeceğini dile getirmelerinden büyük mutluluk duyduk. Bundan şüphemiz yoktu. Burada bir kez daha yüz yüze bu durumu da görüştük ve bu şekilde teyit ettik. Bundan da elbette memnuniyet duyuyoruz. Pek çok konuda çalışmalar somutlaşarak ve sağlamlaşarak ilerleyecektir. önümüzdeki yol, bu yoldur. Bu yol da hepimiz için iyi bir yoldur. Yolumuzun açık olduğunu görüyoruz, buna inanıyoruz. Bütün arkadaşlara buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Mehmet Emîn Kardaş: Me zihniyeta “Kurd nikarin yekîtiyê ava bikin” şikand 

Ji bo xeta siyaseta neteweyî li Bakur mayînde bikin û bi şiklekî stratejîk hildin dest, em civiyan. Hêviyên me ew in ku ev yek bibe wesîleya siyaseteke mayînde li Kurdistanê. Ku dinya alem bizanibe. Her kes bibêje Kurd tu carî nikare di siyasetê de yekîtiya xwe ava bikin. Lê em dixwazin bidin nîşan ku me ev zihniyet şikand. Bawer bikin ku em hînî hev dibin û hêdî hêdî bêtir hevdû nas dikin û ji hev re germ dibin. Em ê mizgîniyên xweş bidin gelê Kurdistanê ku li Bakur em xeta neteweyî ava dikin, hêz û rexên Kurdistanî li gel hev in û yekîtiyek di qada siyaseta neteweyî de bilind dikin. 

Em ji hewldanên yekîtiya Rojava hêzê digirin 

Hin partiyên ku li derve mane jî em dîsa bi israr li ser wan disekinin û em ê bang li wan bikin, em ê wan ziyaret bikin. Em dixwazin ku li Bakur siyasateke yekîtiyê ya mayinde bê avakirin. Îro di siyaseta Kurd de li her çar parçeyên Kurdistanê pêşketineke xweş heye. Em piştgiriya yekîtiya Kurd li her çar parçeyan dikin. Bi taybetî li Başûr û Rojava, partiyê ku gihane hevdu û bi hev re civînan çêdikin li hev guhdarî dikin û ev yek gihaye asteke gelekî baş. Em gelek kêfxweş in, em dixwazin ew bi ser bikevin. Em bi hêvî ne. Ger ku ew bi ser bikevin em ê jî jê hêzê bigirin. Ev yekîtî înşella wê bi ser bikeve. Civîna îro jî ne ji bo xatirê hilbijartinan, bes ji bo xeta neteweyî em bikaribin bi hev re bixebitin. Em îro li ser yekîtiya neteweyî sekînin civînên me dê bidomin.

24 Ekim 2020