Kocijancic: Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe ve Ahmet Türkün yerine valilerin getirilmesi 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına duyulan saygıyı sorgulatıyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Maja Kocijancic’in Amed, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın görevden alınması ile yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklaması:

Türk makamları, Diyarbakır, Van ve Mardin’in demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarını geçici olarak görevden almış, terörle ilgili soruşturmanın bir parçası olarak yüzlerce kişiyi de gözaltına alınmıştır. Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk'ün yerine valilerin getirilmesi 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına duyulan saygıyı sorgulattığı için ciddi kaygı uyandırmaktadır. Yerel politikacıların kayyım atanarak görevlerinden alınması ve tutuklanması seçmenleri siyasi temsilden mahrum bırakır ve bunun yerel demokrasiyi hasara uğratma riski vardır.

Terörle mücadele Türkiye hükümetinin meşru hakkıdır, ancak Ankara Anayasa'da yer alan hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklerin garanti altına alınmasından da sorumludur. Türkiye, Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na olan taahhütlerine uygun olarak yerel demokrasilerin çalışmasını engelleyen bu kararlarını iptal etmek zorundadır.

AB, Türkiye'de yaşanan terör saldırılarını hep kınamıştır, kurbanların yakınları ile dayanışma içinde olduğunu da belirmiştir. Ancak bununla birlikte AB, sürdürülebilir barışçıl bir çözüme giden güvenilir bir siyasi sürecin acilen yeniden başlaması çağrısını da tekrar etmektedir.

20 Ağustos 2019

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım