Kılıçgün Uçar: Sandıktan özgürlük, eşitlik, demokrasi çıkacak; bir tek siz çıkamayacaksınız

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar; HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve milletvekili adaylarının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen mitingde kadınlara seslendi. Kılıçgün Uçar, şunları belirtti: 

Merheba dayikên bi rûmet, hûn bi xêr hatin, ser navê Partiya Çepên Kesk silav û rêzên xwe pêşkêş dikim. İstanbul kadın kenti, bütün sokaklarını, caddelerini kadın rengine, mor rengine boyayan sevgili kadınlar hoş geldiniz.  8 Mart’ta, 25 Kasım’da iktidarın kapattığı sokakları direnişiyle açan kadınlar hoş geldiniz. Emeği sömürülen, buna karşı tek adam rejimi karşısında tek adım geri atmayan emekçi, işçi kadınlar hoş geldiniz. Jin Jiyan Azadî sloganını Kürdistan’dan bütün dünyaya taşıyan kadınlar hoş geldiniz.  LGBTİ+’lar, mülteci kadınlar, engelli kadınlar hepiniz hoş geldiniz, iyi ki bir aradayız. Kürt’üz, Türk’üz, Laz’ız, Çerkes’iz; Pomak, Ermeni, mülteci, emekçiyiz ama her şeyden önce kadınız. Bütün farklılıklarımıza rağmen bir arada duran, mücadeleyi büyüten tek adam rejimine korku salan bir mücadeleyiz. Kadın İttifakıyız, 3. Yoluz. Bizler, kadınlar kazanacağız, Tek Adam rejimi kaybedecek. 

Türkiye’yi kadın siyasetiyle buluşturmaya söz verdik

Sevgili kadınlar, seçimlere 1 hafta kaldı. Seçim propagandası yapan tek adam rejimi ve sözcüleri en çok bizlerden bahsettiler. Neden? Çünkü onlara geçit vermeyen mücadele, kadın mücadelesi. Verdiği sözler var. Kimlere söz verdi bu iktidar? Kadın düşmanı, çocuk düşmanı tarikatlara ve cemaatlere söz verdi. Bu iktidar 5’li Çete’ye söz verdi. Bu iktidar doğamıza saldıran yabancı şirketlere söz verdi. Kime söz vermedi? Türkiye’deki halklara söz vermedi. O yüzden kaybedecekler, biz kazanacağız. Bizler de söz veriyoruz. En büyük sözümüz mücadelemiz sevgili kadınlar. Geri adım atmadığımız, yan yana durduğumuz mücadelemiz. Peki biz kimlere söz verdik? Barış Anneleri'ne söz verdik, Cumartesi Anneleri'ne söz verdik. Deniz Poyraz’a söz verdik, İpek Er’e söz verdik. Cezaevinde olan Sebahat Tuncel’e, Gültan Kışanak’a, Figen Yüksekdağ’a, Leyla Güven’e, Ayşe Gökkan’a söz verdik. Dedik ki, bu mücadele kazanacak, biz kazanacağız. Sürgünde olan kadın arkadaşlarımıza söz verdik, işçi ve emekçi kadınlara söz verdik, yeni bir Türkiye’yi kadın siyasetiyle buluşturma sözü verdik. Var mısınız siyasete mor rengi yakıştırmaya sevgili kadınlar?

Eş başkanlık sistemini ve eşit temsiliyeti  yaşamsal kılacağız

Peki değerli arkadaşlar, seçim çalışmalarını hızla yürütüyoruz her birinizin emeğiyle. Yeşil Sol Parti mücadelenin yeni bir durağı. Ama mor rengini koruyan bir durağız. Hep birlikte 2015 yılında imza kampanyasıyla çok büyük bir şeye imza attık. Eş başkanlık sistemini Türkiye’ye kazandırdık. Eş başkanlık sistemiyle eril siyasetin merkezinde oturan erkeklere ve erkek egemenliğini öteye ittik ve siyasette sözümüzü kurduk. Eş başkanlık sistemini sadece partilerde değil, yaşamın her anında kurmaya çalışıyoruz. İstanbul Belediyesi’ne bir kadın eş başkan yakışmaz mı? İçinizden bir kadın arkadaşımız bir sonraki seçimlerde İstanbul Belediyesi’nde kadın eş başkan olarak görev yapmalı. Eş başkanlık sistemini ve eşit temsiliyeti yaşamsal kılacağız. 

Kadınlara sosyal güvence ve emeklilik hakkı getireceğiz

Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın politikalarında kadınlar adına bir tek söz duyduk mu? Tam tersine Hiranur Vakfı’nda tacize ve tecavüze uğrayan bir kadın arkadaşımızın ne kadar savunmasız bırakıldığını duyduk. Bunun için kadın haklarını büyüten, savunan ve sizin de sözünüzün, kararlığınızın içinde olduğu bir kadın bakanlığı kuracağız. Var mısınız bizimle birlikte kurmaya? Bu dünya kadın emeği üzerine dönüyor, hem de görünmeyen kadın emeği üzerine. Beyannamenizde de ifade ettik, görünür olmayan kadın emeği için sosyal güvence ve emeklilik hakkı getireceğiz. İktidar kadının kimliğini, emeğini sömürürken emeğimize sahip çıkacağız. Sosyal güvence ve emeklilik hakkını birlikte yürürlüğe koyacağız.

İstanbul Sözleşmesi bizim

İstanbul Sözleşmesi bizim, onlar "biz yürürlükten kaldırdık" desinler, kadınlar o kadar güçlü geliyor ki tek adam rejimini yürürlükten kaldırıp İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız, var mısınız sevgili kadınlar?  

Kadın mahkemeleri kuracağız

AKP iktidarı döneminde 8176 kadın hayatını kaybetmiş, erkeklerin katli sonucu. Cezasızlık politikası had safhada. İktidar kadın katillerine ceza verirse kendisini cezanlandıracağını düşündüğünü için herkes dışarıda rahatlıkla dolaşıyor. Devletin dayattığı erkek adalet karşısında gerçek adaleti tesis etmek için kadın ihtisas mahkemeleri kuracağız. Kadınları katleden hiçbir fail cezasız kalmayacak. Var mısınız mahkemeler için birlikte mücadele etmeye? Seçime sayılı günler var. İstanbul aynı zamanda kadın kenti, genç kadın kenti. Kadın arkadaşlarımızdan, ilk defa oy kullananlardan bir söz almak istiyoruz. Mutlaka sandığa gidelim, oyumuzu kullanalım. Müşahitlik için de sorumluluk alalım, en yakın ilçe örgütüne gidip kaydımızı yapalım. Bu seçimler geleceğimizi belirleyecek bir seçim, sadece bir siyasi partiyi yöneten değil, kadınların kazanacağı bir seçim olacağı için bütün kadınları oy kullanmaya, oyuna sahip çıkmaya, hem de müşahit olmaya çağırıyoruz. 

“Sandıktan darbe çıkacak” diyorlar

Sahada tek adam rejimiyle birlikte MHP lideri Devlet Bahçeli de bir açıklama yaptı. CHP ve ittifakları diye bahsediyor ama tek adam rejimini değiştirmek ve yıkmak üzere söz kuran herkesi tehdit ediyor. Diyor ki, “Hiçbir şey alamazlar, alsalar alsalar ya müebbet hapis ya da vücutlarına kurşun alırlar”. Devlet elden gidiyor narası atıyorlar, devlet elden gitmiyor demokratikleşiyor ama giden bir şey var: Devlet Bahçeli'nin kendisi, sen gidiyorsun biz buradayız. En doğal hakkımızla ilgili “Sandıktan darbe çıkacak” diyorlar. Bunun anlamı şudur; biz kaybediyoruz korku dünyası yaratalım ki insanlar sandığa gitmesinler. Bu kadar direniş mücadelesini yükselten kadınlar o sandığa gidecekler, sandıktan başta kadınlar olmak üzere Türkiye'deki bütün halklar için, bütün inançlar için özgürlük, eşitlik, demokrasi çıkacak; bir tek siz çıkamayacaksınız. Siz kaybedeceksiniz, biz kazanacağız. 

Tek Adam rejiminin kendisi gitmeye hazır değil farkındayız, ama kadınlar onları göndermeye o kadar hazır ki, göndereceğiz ve biz kazanacağız. Sloganımız şu: Buradayız birlikte değiştireceğiz, buradayız kadınlarla birlikte değiştireceğiz. Buradayız, gençlerle birlikte değiştireceğiz, Hiçbir engelimiz yok, 14 Mayıs’ta zaferimizin halayında buluşmak üzere hepimizin yolu açık olsun. 

7 Mayıs 2023