Kılıçgün Uçar: Hacı Bektaş-ı Veli öğretisinin bu ülkenin sorunlarına çözüm olacağına inanıyoruz

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDP Halklar İnançlar Komisyonu ve Alevi Masası üyeleri Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu ve Nesimi Aday, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Celal Fırat ve Çiçek Otlu ile HDP ve Yeşil Sol Parti il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu heyet Nevşehir Hacıbektaş'ta düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinliğine katıldı. Belediyenin ardından heyet Garip Dede Dergahını ziyaret etti. Anma etkinlikleri kapsamında basın açıklamasında konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar şunları söyledi:

Binbir emekle bu topraklarda barışın ve eşitliğin, 72 millete aynı nazarla bakabilmenin, hiçbir halkı ve inancı ayıplamamanın felsefesini yaratan Hacı Bektaş-ı Veli’nin ve Kadıncık Ananın mekanındayız. Bu duygularla buraya gelen, lokmasını ve niyazını veren herkesin lokması ve niyazı hak katında kabul olsun.

Bizler de bugün Yeşil Sol Parti olarak sadece siyasi kimliğimizle burada değiliz; yüzyıllardır süren Alevi halkının direnişinin yanında olduğumuz için, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kadıncık Ananın inancının, felsefesinin ve öğretisinin bu ülkenin sorunlarına ciddi anlamda rehberlik edeceğini ve çözüm bulacağına inandığımız için bu öğretinin mücadelesini verenler olarak buradayız.

AKP’lilerin anmasında Hacı Bektaş-ı Veli’nin resmine bile müdahale edildi

Her yıl Hacı Bektaş-ı Veli’de  iki anma gerçekleşiyor. Bir anmayı gerçekleştiren hak ve hakikat Alevileri, diğer anmayı gerçekleştiren ise hak ve hakikat Alevilerinin yanında durmak istemeyen devlet aklı ve iktidarın kendisi. Eşitliği, özgürlüğü, barışı ve insanı merkeze alan bir öğretiyle tarihe ciddi bir miras bırakan Hacı Bektaş-ı Veli’nin hepimizin hafızasındaki görüntüsü tam da barışı sembolize eden ceylan ile aslanın kucak kucağa olduğu görüntüdür. AKP iktidarının iki gün önce yapmış olduğu etkinliklerde Hacı Bektaş-ı Veli’nin resmine bile müdahale edildi, resmindeki gerçeklik bile inkar edildi. Bunu hep birlikte gördük, tanıklığımız var. Cemevleri ziyaretinde Hz. Ali’nin ve 12 imanın resmini kaldırtan bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız.

Yolun yolcuları olarak mücadeleyi Alevilerle birlikte yürütmeye devam edeceğiz

Osmanlı’dan bugüne mevcut iktidarların her biri kendi Alevisini yaratmak için elinden geleni ardına koymadı. Ancak bunun karşısında ciddi bir Alevi direnişi olduğunun da farkındayız. Bunun mücadelesini vermek durumundayız. Yaklaşık 2-3 yıldır AKP iktidarı eliyle önce İçişleri Bakanlığının ziyaretleri, sonra da görevlendirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Alevi inancının kendisi ve değerleri inkar edilmeye çalışılıyor. Bu iktidar kendi Aleviliğini yaratmak için mantar gibi türeyen “Alevi kurumları”nı oluşturdu. Bu kurumlar üzerinden Alevilerin tarihsel ve toplumsal bütün değerleri inkar edilerek yeni bir Alevilik yaratılmaya çalışılıyor. Ama biz Aleviler, biz Alevi mücadelesini benimseyen ve bunun yolunu yürüyenler olarak biliyoruz ki iktidarlar karşısında hiç bitmeyen Alevi değerleri ve toplumsallığı vardır. Biz de bu yolun yolcusu olarak bu mücadeleyi Alevilerle birlikte vermeye devam edeceğiz.

Bu ülkenin Alevi hakikatine ve bilgisine ihtiyacı var

Az önce türbeyi ziyaret ettik. Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre, 1800 yıllarda mevcut Alevi Bektaşi felsefesinin yürütüldüğü bu inanç ve ibadet merkezi Nakşibendi Tarikatına veriliyor. Biz buna o tarihlerde ilk kayyım uygulaması diyebiliriz. İçeride cami var ve bir de Hacı Bektaş-ı Veli’nin, o  dönem toplumla birlikte oluşturulan değerleri ifade eden dergâhının kendisi var. Cami ibadete açık ama Alevilerin ibadet merkezi olarak tanımladığı dergâh ne yazık ki müze statüsünde ve insanların giriş çıkışları belli bir zaman dilimine tabi. Biz Alevi halkının dergâhlarının iade edilmesi talebinin yanındayız. Alevi halkının, cemevlerinin ibadet mekânı olarak tanınması için yürüttüğü mücadelenin yanındayız ve bu mücadeleyi birlikte yürütüyoruz. Zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda Alevi halkının yanındayız ve onlarla birlikte mücadele ediyoruz. Her yerde söyledik ve burada da tekrar edelim. Bu ülkenin Alevi hakikatine ve bilgisine ihtiyacı var. Mevcut iktidar Alevileri tanımlamaktan vazgeçsin ve onlardan öğrensin.

Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretisinden nasibini almamış bir iktidar burada anma etkinliği gerçekleştiremez. Hacı Bektaş-ı Veli öğretisindeki “Halka hizmet Hakka ibadettir” felsefesini görmeyen, buradan nasiplenmeyen bir iktidar burada anma töreni gerçekleştiremez. 72 millete aynı nazarla bakmayan bir iktidar burada anma töreni gerçekleştiremez. Burada yapılan bütün etkinliklerin sahibi Alevilerdir, toplumsallıktır. Bizler Yeşil Sol Parti olarak bu mücadelenin yanındayız, ortağıyız ve yürütücüsüyüz.

16 Ağustos 2023