Kılıçgün Uçar: Barış Annelerine sözümüzdür; onurlu bir barış sağlanana kadar mücadelemiz devam edecek

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti milletvekilleri ve yöneticilerimiz, barış talep ettikleri için haklarında arama kararı çıkarılarak firari duruma düşürülen ve ifade vermek için gittikleri Van’dan dönerken yaşamını yitiren Barış Anneleri Perişan Akçelik, Adalet Safalı ile Perişan Çelik’in oğlu Cihan Akçelik’in ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Hakkari Yüksekova’nın Esendere beldesindeki taziyenin ardından kısa bir açıklama yapıldı.

Di destpêkê de yek ji Dayikên Aştiyê axivî û got ku ew ji bo aştiyê canê xwe malê xwe dane û wiha got: “Em bang li hemû kesî dikin da ku riya aştiyê vekin. Em aştiyê ji bo hemû kesî dixwazin. Bijî berxweda zindanan, bijî berxwedana aştiyê.”

Çiğdem Kılıçgün Uçar ise şunları söyledi:

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri Kürt sorunudur

Sevgili Barış Anneleri, değerli mücadele arkadaşlarım; hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Dün trafik kazasında kaybettiğimiz Perişan Akçelik ve Adalet Safalı’yı, Perişan annemizin oğlu Cihan’ı rahmetle anıyorum. Ailelerine başsağlığı diliyor ve tüm Kürt halkına sabır diliyorum. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri Kürt sorunudur. Mevcut iktidar Kürt sorununa bağlı olarak ekonomi politikasını, dış ve iç politikasını belirliyor. Gündemine aldığı bir çözüm önerisi olmadığını biliyoruz. Yüzyıllık cumhuriyet tarihinde birçok kanunla birlikte Çöktürme Planı, Kobanî Kumpas Davası ve kayyımlar, bu iktidarın ve devletin Kürt sorunu karşısında uyguladığı politikalardır. İktidar Kürt sorunu konusunda çözüm aramak yerine Diyarbakır’da oturan anneler arkasından söz kurmaya çalıştı.

Barış Annelerine hesap vereceksiniz!

Kürt sorununda en onurlu mücadeleyi yürüten, barışı sağlayabilecek olan mücadelesinden vazgeçmeyen Barış Annelerimizdir. Barış Annelerimiz ifadeye gitmişti, ifadeye gittikleri konu şuydu. Biliyorsunuz hemen hemen bütün ailelerin çocukları, yakınları cezaevinde. Suçlama konusu olan şey ise cezaevlerine yani çocuklarına para yatırmaları. Hem Kürdistan hem de Türkiye’de mücadele eden arkadaşlarımızın karşılaştığı sorunlardan biri bu. Annelerimiz, Kürt mücadelesine inanan ve bunda ısrar eden bizler, onlarca yıllardır savcıların karşısına ve mahkemelere çıktık. Kürt sorununun çözümüne dönük bütün savunmalarımız bir külliyat içerir. Biz bu savunmalarımızla ne mahkemeler eskittik ne savcılar ve hakimler emekli ettik. Ama devlet aklının Kürt sorunuyla ilgili izlediği yol Kürt düşmanlığını maaşla yürütmektir. Bölgede korucular, özel harekatçılar, jandarmalar; yetmiyor imamlar ve pek çok memur, devletin politikasını yaymak için burada pozisyon alıyor. Siz annelerimizi ifadeye mi çağırdınız, siz de hesap vereceksiniz! Kürt halkına, Barış Annelerine ve bu mücadelede ısrar edenlere hesap vereceksiniz! Bizler parti olarak, bu mücadeleye inanlar olarak bunun peşini bırakmayacağız ve hesabını soracağız. Kürt sorunu konusunda çözüm aramayan iktidar aklının bütün ülkede yürüttüğü politikaya karşı tek ses olma zamanıdır. Kürdistan'dan uzatılan barış eline batıda ses verilmelidir. Bunun için mücadele ettik, bu mücadeleyi de büyüteceğiz. Ben tekrar Barış Annelerini sevgiyle ve rahmetle anıyorum. Barış Annelerine sözümüz olsun; onurlu bir barış sağlanana kadar mücadelemiz devam edecek.  

23 Ağustos 2023