
Grup Başkanvekilimiz Filiz Kerestecioğlu'nun "Paradise Papers" adlı belgelerdeki Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi:
GEREKÇE
380 gazetecinin yer aldığı Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından 1 milyon 300 bin belgenin incelenmesi ile hazırlanan ve 6 Kasım 2017 tarihinde yayınlanmaya başlanan Paradise Papers dünya gündemini sarsmıştır. Bu belgeler, üst düzey siyasetçiler ve iş insanlarının ülkelerinden vergi kaçırma suretiyle yaptıkları yolsuzlukları konu edinmektedir. OffShore bağlantı denilen bu süreçte, söz konusu kişilerin kazançlarını ülkelerinde vergiye tabi tutmak yerine, Malta gibi ülkelere göndermek suretiyle kendilerine “Vergi Cenneti” oluşturmaktadır.
Bilginin hızla yayılmasını sağlayan bilişim çağında, ParadisePaper yayınlandığı gibi büyük yankı uyandırmıştır. Geçtiğimiz yıl Panama Paper adlı belgelerle ilgili tam ve etkin soruşturmalar yapılması ile demokrasi ve hukuk çerçevesinde hesap verilebilirlik tartışmaları devam ederken yayınlanan ParadisePaper adlı belgeler yeni tartışmaların doğmasına yol açmış, hemen hemen tüm ülkeleri ilgilendiren bilgiler içermesi hasebiyle de tartışmaları yaygınlaştırmıştır.
ABD Ticaret Bakanı, Kanada Başbakanı, İngiltere Kraliçesi, Türkiye Başbakanı gibi üst düzey siyasilerin yakınlarına ait çok sayıda gizli belge ortaya çıkmıştır. Bu belgelerle ilgili Türkiye’de de ilgi çeken isimler çok sayıdadır. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Panama Belgeleri’nde siyasetçilerle yakın teması olan çok sayıda iş insanının vergi cennetinden yararlandığı ortaya çıkmışken, bu yıl ise Başbakan’ın iki oğlu, yeğeni, dayısı; Cumhurbaşkanı’nın damadı ve aynı zamanda Türkiye Hükümeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve kardeşinin kendilerine ait şirketleri yoluyla vergi cenneti yarattığı belgelerde yer almaktadır.
Türkiye’de ekonomideki kötü gidişatı durdurmak isteyen hükümet, kötü tabloyu yurttaşlara vergi artırımı yoluyla yansıtmakta, yurttaşlar için Türkiye “Vergi Cehennemi”ne dönüşmektedir. Yüzde kırklara varan vergi artırımları iç kamuoyunu rahatsız ederken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi en üst temsildeki siyasetçilerin yakınlarının “Vergi Cenneti” belgelerinde isimlerinin geçmesi kamuoyu vicdanını yaralamaktadır.Kamuya karşı ilk sorumluluk olan vergi ödeme yükümlülüğünün, milliyetçilikte yüksek düzeye ulaşmış bir hükümetin en üst düzeyinde offshore bağlantılara sokularak “Vergi Cennet”ine aktarılması bir ironidir. Aynı şekilde 5,5 TL civarında olan benzini alan yurttaş bunun yaklaşık 3,3 TL’lik kısmında vergi öderken, ülkedeki benzin fiyatlamalarından sorumlu olan Enerji Bakanı’nın vergiyi offshore bağlantılarla ülkeden çıkarması da ayrı bir ironi olarak not edilmelidir.
Paradise Papers adlı belgelerin yarattığı büyük infial devam ederken, AB Maliye Bakanları 7 Kasım 2017 tarihinde toplantı kararı almış, belgelerin doğrulanması neticesinde yaptırımı gündeme alma hususunda kamuoyu oluşmuştur. Aynı şekilde ailesi Paradise Papers’da geçen Başbakan Binali Yıldırım konuya ilişkin yaptığı açıklamada belgeleri yayınlayan gazeteyi hedef aldıktan sonra “Her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki, yapılabilir. Bunu özellikle istiyorum” ifadelerini kullanmıştır.
Bu kapsamda;Tüm dünyada yayınlanan ve siyasetçiler ile iş insanları arasında yaygınlaşmış vergi kaçırma olayını konu edinen ParadisePaper adlı belgelerde yer alan Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması, doğruluğu kanıtlandığı vakitte çeşitli yaptırımların gündeme getirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz.
8 Kasım 2017