Kerestecioğlu, Başbakana Trumpın kararıyla ilgili sessizliğinin sebebini sordu

Grup Başkanvekilimiz Filiz Kerestecioğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 ülkenin vatandaşlarının Amerika’ya girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini imzalamasına ilişkin herhangi bir diplomatik temasta bulunulup bulunulmadığını öğrenmek istedi. Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Kerestecioğlu, Avrupa’da pek çok liderin bu kararı eleştirdiğini hatırlatarak, Yıldırım’a, “Hükümetinizin tavrına ilişkin neden bugüne dek detaylı bir açıklama yapmadınız” sorusunu yöneltti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 27 Ocak Cuma günü, mülteci başvurularını 120 gün askıya alan ve nüfusunun çoğu Müslüman olan Irak, İran, Suriye, Somali, Sudan, Libya ve Yemen vatandaşlarının Amerika’ya girişini 90 günlüğüne yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzalamıştır. Bu kararnamenin ardından yedi ülke vatandaşı, Amerikan vizesi ve hatta asal olarak ikamet etme ve çalışma hakkı olan -savaşve katliamdan kaçan mülteciler dahil- yaklaşık 200 kişi, havalanlarında gözaltına alınmış, sınırdışıedileceklerine dair belgeler imzalatılmaya çalışılmışve kötümuameleye maruz kalmışlardır. Bu uygulamaya tepki gösteren binlerce kişi, ABD’de sokaklara dökülmüştür. New York’taki JFK Havalimanı’nda gözaltına alınan kişilerin haklarınıkorumak için bekleyen gönüllüavukatlar, gözaltına alınan kişilerin bir kısmıserbest bırakılsa da halen gözaltında tutulan kişiler olduğunu ifade etmektedirler.

Şimdiye kadar, ABD’de 16 Eyaletten ve pekçok Avrupa ülkesinden söz konusu karara tepkiler gelmiş; Avrupalıliderler, yasağın bir an önce kaldırılmasıiçin diplomatik girişimlerde bulunmuşlardır. Avrupa Parlamentosu eski BaşkanıSchulz gibi önemli isimler yasağıkınamış, Almanya BaşbakanıAngela Merkel, Fransa CumhurbaşkanıFrançois Hollande gibi liderler, ABD Başkanıile kararnamenin iptal edilmesi için görüşmelerde bulunmuşlardır. Hollande, Avrupa'ya, "Trump’a karşıgüçlübir yanıt vermeve  Avrupa demokrasinin değerlerini garanti altına almak adına çok daha güçlüve birlik içinde olma”çağrısında bulunmuştur. İsveç, İsviçre, İtalya, Endonezya, Danimarka, Norveçve Finlandiyalıliderler de ayrımcılığa karşıçıktıklarınıvurgulayan mesajlar vermişlerdir.

İnançları, dinleri, etnik kökenleri, cinsiyetleri ya da cinsel yönelimleri nedeniyle bireylere karşıayrımcılık yapılması, İnsan HaklarıEvrensel Beyannamesine ve Avrupa İnsan HaklarıSözleşmesine aykırıdır. Ayrıca, Cenevre Mülteciler Sözleşmesi uluslararasıtopluma, savaştan kaçan sığınmacılarıinsani nedenlerle kabul etme yükümlülüğügetirmektedir. Bu sözleşmelere taraf her ülke, diğer ülkelerin bu Sözleşmelere uymasınıgüvence altına almaktan sorumludur. Diğer yandan, ABD BaşkanıDonald Trump, kararnameyi ülkeye “radikal İslamcıteröristlerin girişini engellemek için”imzaladığınıbelirtmiştir. Beyaz Saray yetkilileri, bu listeye yeni ülkelerin de eklenebileceğini  ifade etmişlerdir. New York Milletvekili Demokrat JerroldNadler,  katıldığıtelevizyon yayınında karara karşıçıkarken, “Bu ülkeyi korumak istiyorsanız neden Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye karar dışında bırakıldı? 11 Eylül saldırganlarının çoğu Suudi Arabistan’dan geliyordu”ifadelerini kullanmıştır. Söz konusu karar, açık ki Türkiye’yi de yakından ilgilendirmektedir. Ne var ki, Türkiye hükümetinin bu ayrımcıkararnamenin durdurulmasıamacıyla başlattığıherhangi bir girişim Türkiye’de basın yayın organlarına yansımamıştır.

Bu bağlamda;

1) Türkiye hükümeti adına ABD BaşkanıDonald Trump ile imzaladığıkararnamenin iptali için herhangi bir resmi temasta bulundunuz mu?

2) Vatandaşlarının çoğu Müslüman olan bu 7 ülkeninyurttaşlarına yapılan etnik ve dini ayrımcılığa karşıHükümetinizin tavrına ilişkin neden bugüne dek detaylıbir açıklama yapmadınız?

3) Henüz bir resmi temasta bulunmadıysanız bulunmayıve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

4) Vize yasağına Türkiye vatandaşlarının da dahil edilmesi gibi bir sorun söz konusu mudur? Bu gibi bir durumu önlemek için Hükümetinizin herhangi bir girişimi olmuşmudur?

31 Ocak 2017