Kaza veya fıtrat değil cinayet

Emekçiler, güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle yaşamlarını yitirmeye devam ediyor. İSİG Meclisi verilerine göre Ekim ayında en az 182, yılın ilk on ayında ise en az 1683 emekçi yaşamını yitirmiş, binlercesi de yaralanmıştır. Son olarak, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde mevsimlik tarım emekçilerini taşıyan minibüs ile TIR'ın çarpışması sonucu yaşanan kazada 19 tarım emekçisi yaralanmıştır. 

Yıllardır neredeyse sadece trafik kazaları sonucunda kitlesel yaralanma ve ölümlerle gündeme gelen mevsimlik tarım emekçilerinin ulaşım sorunu, her yıl onlarca emekçinin göz göre göre ölüme gönderilmesiyle devam ediyor. AKP iktidarı ise bu soruna karşı genelge yayınlamaktan öteye gidemiyor. AKP Hükümeti, kader ya da fıtrat diyerek ortağı olduğu emekçi cinayetlerinin ve yaralanmalarının üstünü örtemez. 

Mevsimlik tarım emekçileri, insanca beslenme ve barınma koşulları sağlanamayan, sağlık ve emeklilik güvencesinden yoksun, sosyal hakları olmayan ve çok düşük ücretler karşılığında uzun zaman evlerinden uzakta çalışmak zorunda bırakılan emekçilerdir. AKP Hükümeti, mevsimlik tarım emekçileri için genelge yayınlamaktan fazlasını yapmak, emekçilerin güvenceli çalışma koşullarını sağlamak zorundadır. 

İktidar, iş cinayetlerinin önüne geçmek için: 
- Taşeron ve güvencesiz çalıştırma koşullarını ortadan kaldırmalı; 
- Öncelikle işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerini işçilerin ve sendikaların da katılımıyla ciddiyetle yürütmeli; 
- İş cinayetleri veya kazalarda işverenlerin ağır bedel ödeyecekleri yasal düzenlemeler getirilmeli, hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. 

Fatma Kurtulan
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
17 Kasım 2017