Kayyım darbedir, halkın iradesine dokunma!

Kayyım Darbesine karşı Doğu-Güneydoğu Dernekler Platformunun organize ettiği ve İstanbul'da yapılan açıklamaya 91 sivil toplum örgütü imza verdi. Doğu-Güneydoğu Dernekler (DGD) Platformu ile 14 dernek federasyonu, 4 dernek platformu, 1 anne ve çocuk derneği ile 71 il, ilçe ve köy derneğinin imza verdiği ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

Ülke bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyandı.15 Mayıs sabahı HDP' li Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova Belediyelerine, tek adam rejimi tarafından, kayyım atanmış ve Belediye Eş Başkanları gözaltına alınmıştır.

Yerel seçimlerde halkın hür iradeleriyle Belediyelerinin seçilmiş Eş belediye başkanları görevden alınarak, daha önce de olduğu gibi hukuksuzca, pervazsızca halk iradesi hiçe sayılarak, şu içinde geçtiğimiz olağanüstü günlerde, İçinde bulunduğumuz bu zor şartlarda Dünya insanlık adına Covid 19 salgınıyla mücadele ve uğraş verirken. Tek adam rejim her zamanki gibi algı operasyonu yaparak darbe söylemleriyle vatandaşını oyalarken, daha öncekiler gibi hukuksuzluklarını, bir kez daha uygulamaya koymuşlar.

Yerel seçimlerden bir kaç gün önce iktidar bu söylemlerini açıkça beyan etmiştir. "Önce siz kazanın, sonra biz sizden almasını biliriz" diyerek, bütün baskı, hile ve zorbalığa rağmen alamadığı belediyeleri gasp edip kayyım atayarak atadıkları il, ilçe, belde belediyeleri yönetiyorlar.

Bu utanca defalarca tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanının yerine kayyım atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden daha da katmerli devam etmektedir. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alınmış, yerle bir edilmiştir.

Yine kayyımlar devreye sokularak halkın sabrı sınanmaktadır. Seçilmiş Belediye Eş Başkanlarını soyut ve hukukta karşılığı olmayan, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle, düzmece raporlarla, paralı gizli tanıklarla görevden alınması ve yerine kayyım atanması ne yazık ki gaflet ve delalettir.

Demokratik Muhalefete, HDP’ye, Temsilcilerine ve Seçmenlerin iradesine yapılan bu zulmün bedeli er ya da geç demokratik zeminlerde sandık başında halk iradesini tekrar göstererek gerekli dersi ve cevabı verecektir.

Bu tutum ve davranışın, toplumsal barışa ve dayanışmaya verdiği zararın bilinmesini isteriz.

Biz aşağıda isimleri yazılı olan kurum Temsilcileri olarak İktidarı bu politikalarından vazgeçmeye davet ediyor ve yerel seçimlerden bu yana tutuklanan Belediye Eş Başkanlarının derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.

Saygılarımızla,
KAYYIM DARBEDİR
KAYYIM DEMOKRASİYİ YOK SAYMADIR
HALKIN İRADESİNE DOKUNMA

İmzacı listesi

19 Mayıs 2020