Katliamın 11’inci yılında Roboski’deydik: Failler hesap verene kadar bu dava bitmeyecek!

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, milletvekillerimiz ve yöneticilerimiz Roboski Katliamının 11’nci yıldönümünde Roboski’de yapılan anmaya katıldı. Çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı anmada konuşan Buldan, şunları söyledi:

Ji malbatan Zekî Tosun: Daxwaza me edalet e 

Hûn hemû bi xêr hatin, li ser seran li ser çavan hatin. 11 sal di ser komkujiya Roboskî re derbas bû. Em kêfxweş in her sal partiya me, saziyên me bi me re ne. Em bi salan e ji vê hikûmetê edaletê dixwazin. 11 sal in edalet ji Roboskiyê re nehat dîtin. Em bang li cîhanê dikin, heya edalet neyê Roboskî nagihîje tu cihî. Em dibêjin edalat edalet! 

Ferhat Encu: Biryara komkujiya Roboskî di civîna MGK’ê de hate girtin 

Em jî li ser navê malbatên Roboskî xêrhatina we dikin. Piştgiriya we ji bo me gelek girîng e. Em dibêjin bi piştgiriyê em dikarin hesabê Roboskî bipirsin. Em bangewaziya raya giştî dikin. 11 sal di ser komkujiya Roboskî re derbas bû. Berpirsiyarek jî nehat darizandin. Yên vê komkujiyê kirin em wan baş nas dikin. Di 28’ê Kanûna 2011’an de di civîna MGK’ê de biryara komkujiya Roboskî hate dayîn. Ji serokkomar heya fermandarê wan hemû berpirsiyarê vê komkujiyê ye. 

Heya pirsgirêka Kurd nayê çareserkirin dê ev komkujî bidomin 

Îro li her parçeyê welat kuştin, girtin, zulim heye. Wekî malbatên Roboskî du daxwazên me hene. Ya yekemîn divê hesap ji berpirsiyarên vê komkujiyê bê pirsîn. Ya duyemîn bingeha vê komkujiyê yên bi hesanî li ser zarokên me bombebaran kirin bingeha xwe ji çaresernekirina pirsgirêka Kurd girtiye. Divê pirsgirêka gelê Kurd bê çareserkirin. Divê dev ji şer berdin, aştî û demokrasî pêk were. Me bi van daxwazan têkoşîna xwe anî heya îro.  Heya ku pirsgirêka Kurd neyê çareserkirin dê komkujî pêk werin, dayik dê rondikan bibarînin. 

Komkujiya Roboskî di dehlizên tarî ya Enqerê de hate fetisandin 

Serokwezirê wê demê got ku em nahêlin ku ev komkujî di dehlizên Enqereyê de bê veşartin. Mixabin 11 sal di ser re derbas bûn di dehlizên Enqereyê de beton li ser vê rastiyê rijandin. Heya ku kujerên Roboskî neyên darizandin, heya ku hesab nedin em dev ji vê têkoşînê bernadin. Divê kujer bên darizandin daxwazên malbatên me ev in.

Buldan: 

Roboski’de ailelerin ellerinde sadece resimleri bıraktılar

Roboski'de katledilen 34 insanımızın yakınlarına, ailelerine, halkımıza bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Aradan 11 yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturmanın yapılmaması, hala faillerin ortaya çıkarılmaması, Roboski’nin üzerinin kapatılması Türkiye’de büyük bir ayıptır. Derin bir yaradır aynı zamanda. 11 yıldır bu ailelerin ellerinde sadece resimleri bıraktılar, bu ailelerin gözlerinde yaşlar bıraktılar. Etkin bir soruşturma yapılmadı, failler ortaya çıkarılmadı. Talimatı veren ortada, failler ortada, suçu işleyenler ortada. Ortada olmayan tek şey adalet, hukuk. Hesap vermesi gerekenlerin hesap sorması gerekenlere saldırdığı bir zihniyetle karşı karşıyayız.

Ferhat Encü’ye tokat atan zihniyet, Roboski’de bombalar 34 yurttaşımızın üzerine atılırken de aynıydı

Roboski’de yakınlarını kaybedenlere hesap vermesi gerekenler Roboski ailelerini yargıladı, Ferhat Encü’ye tokat attı. Encü’ye tokat atarken aynı zamanda Kürt halkının duruşuna tokat attı. Bu aynı zamanda Kürt halkının kimliğine saldırıydı. Bu zihniyet Roboski’de savaş uçaklarından bombalar 34 yurttaşımızın üzerine atılırken de aynıydı. İstanbul’da İl Eşbaşkanımız Ferhat Encü'nün yüzüne tokat atan zihniyet de aynı zihniyettir. Bu coğrafyada Kürt’sen, adalet talep ediyorsan, demokrasi gelsin istiyorsan karşılaştığın şey büyük bir hukuksuzluk ve adaletsizlik. Bu ülkede hukuk, bu ülkede yasalar Kürtler, Kürtlerin mücadelesi, adalet talebi ve hak arayışı söz konusu olduğunda tersinden işletiliyor, geçerli kılınmıyor.

Roboski’de failler hesap verene kadar bu dava bitmeyecek!

Dün İzmir’de Deniz Poyraz'ın katledilmesinden tek bir insan yargılandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Oysa katilin arkasındaki güçler, o katile emir verenler, finanse edenler, arkasındaki odaklar hiçbir şekilde yargılanmadı. Yalnızca bir kişinin cezalandırılmasıyla olay kapatılmaya çalışılıyor. Hiçbir cinayet tek başına bir katil tarafından yapılmamıştır. O cinayetin arkasında belli odaklar ve güçler vardır. Ama bugün Roboski’de de Deniz Poyraz’da da Dedeoğlu ailesinde de bütün bu katliamlarda hep aynı şey işletiliyor. Bir kişiye ceza veriliyor, üzeri örtülmeye çalışılıyor. Ailelerimize söz veriyoruz: Bu dava burada bitmeyecek! Ne Deniz Poyraz’ın davası ne Dedeoğulları’nın davası ne Şenyaşar ailesinin ve Roboski halkımızın davası bitmeyecek. Failler hesap verene kadar, talimatı verenler başta olmak üzere bu cinayetten sorumlu herkes hesap verene kadar mücadelemiz devam edecek.

Roboski’deki yara adalet sağlanmadan kapanmayacak

Bu acı hepimizin acısı, bu yara hepimizin yarası. Bu yara adalet sağlanmadan kapanmayacak. Bir kez daha ailelerimize ve halkımıza bu mücadelenin arkasında olduğumuzu, onlarla birlikte olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu adalet arayışı, bu çığlık hepimizin çığlığı. Yalnız değilsiniz, arkanızda milyonlar var, Kürt halkı ve Türkiye halkları var. Bilin ki bu acı ve yara hepimizin. Hepimize hem başsağlığı hem sabır diliyorum. Annelerimizin ellerinden öpüyorum. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

28 Aralık 2022