Kadınların şarkılarını susturamazsınız!

Cezaevinde şarkı söylediği için bir ay görüş yasağı cezası alan Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven'e ilişkin Eş Genel Başkan Yardımcımız Ayşe Acar Başaran'ın açıklaması:

Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven, koğuş arkadaşı ile cezaevinde şarkı söylerken, bu şarkı cezaevi yönetimi tarafından marş olarak yorumlanmış ve bunun üzerine rehin tutulan Hakkari Milletvekili Güven’e 1 ay görüş yasağı içeren disiplin cezası verilmiştir. 

Avukatların bu yasağa itirazları reddedilmiş, şu anda AYM’ye başvuru hazırlığı yapılmaktadır.

Meclis’ten alelacele geçirilen ‘Kalıcı OHAL’ yasa teklifinin yasalaşmasından hemen sonra Diyarbakır E Tipi Cezaevinde haksız ve hukuksuz olarak rehin tutulan Leyla Güven’e verilen bu disiplin cezası, cezaevlerindeki muhaliflere uygulanan baskının artarak devam edeceğinin bir işaretidir. 

Kürt kadın siyasetçi Leyla Güven’in, anadilinde Kürtçe şarkı söylemesini gerekçe göstererek disiplin cezası verilmesinin hukuken ve ahlaken hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. 

Diyarbakır Cezaevi İdaresi’ne soruyoruz, bu uygulama cezaevinde Kürtçe konuşulmasını ve şarkı söylenmesini yasakladığınız anlamına mı gelmektedir? 

Hukuksuz bir şeklide rehin tutulan milletvekilimiz Leyla Güven’e uygulanan disiplin cezası kabul edilemez. İktidarın örgütlü kötülüğünün emrinde olan cezaevi idaresi, yasaklar ve cezalarla Kürt kadınların şarkılarını susturamayacaktır.


Ayşe Acar Başaran
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı 
ve Batman Milletvekili
26 Temmuz 2018