Kadınların İstihdama Katılımının Önündeki Engellerin Kaldırılmasına ilişkin önergemiz

İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay Pekgözegü, Türkiye’de kadınların istihdama katılımının önündeki engellerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret, güvencesiz ve sigortasız çalışmanın önlenmesi, kadınların daha fazla istihdama çekilmesi ve cinsiyetçi politikalar ile mücadele kapsamında çözüm önerilerinin geliştirilmesi istemiyle Meclis’e Araştırma önergesi sundu:

GEREKÇE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çalışma yaşamı ilgili verileri son dönemdeki istihdam kaybından en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu ortaya koymaktadır. OECD’nin İstihdam Raporuna göre, Türkiye, kadınların istihdama katılım oranında 36 üye ülke içinde en son sıradadır ve kadın istihdamının son bir yıl içinde düştüğü üç ülkeden birisi olmuştur.
2018 İŞKUR Raporu”na göre İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yüzde 82’si kadın ve gençlerden oluşmaktadır. İŞKUR tarafından kayıt altına alınan işsiz kadın sayısı 2003 yılında 118 bin 031 iken,  2018’de 1 milyon 805 bin 439’a yükselmiş,  işsiz kalan kadın sayısı 16 yılda yüzde bin 430 artmıştır.  
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve cinsiyetçi iş bölümü kadınların çalışma yaşamına katılmasının önündeki  en ciddi engeli oluşturduğu görülmektedir. Türkiye’de 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre 20 milyon kadın iş gücüne dahil olamazken, bu kadınların yaklaşık 11 milyonu, “ev işleriyle meşgul” olduğu için iş gücüne katılım sağlayamadığını belirtmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 Mart ayında açıkladığı Hane halkı İşgücü Araştırmasına göre, 2017 yılında 15-64 yaş arası erkeklerin % 65,6’sı istihdam edilirken, kadınlarda bu oran %29,8 düzeyinde kalmaktadır. Öte yandan yaşanmakta olan ve gittikçe ağırlaşan ekonomik krizin faturası da kadınlara çıkarılmakta ve ilk kadınlar işten atılmaktadırlar. Kadınlar iş yerlerinde esnek, güvencesiz çalışmaya, ücret eşitsizliğine, cam tavanlara, terfilerde yaşanan adaletsizliklere maruz kalmaktadırlar.  İş yerinde ayrımcılık,  mobing ve şiddet kadınların başlıca sorunları olmaya devam etmektedir.  Ayrıca göçmen/mülteci kadın işçiler, çocuk işçiler, LGBTİQA+ ağır sömürüye, ayrımcılık ve cinsiyet temelli istismarı daha katmanlı yaşamaktadırlar.
Kadınların istihdama katılımının güçlü olduğu ülkelerin ekonomilerinin de güçlü olduğu, düşük olduğu ülkelerde sosyo-ekonomik seviyenin de gelişmemiş olduğu görülmektedir.
Türkiye’de kadınların iş gücüne ve istihdama katılımı önündeki tüm engellerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret,  güvencesiz ve sigortasız çalışmanın önlenmesi, kadınların iyi işlere erişiminin sağlanması,  kadınların daha fazla istihdama çekilmesi ve istihdamda kalmasını sağlamaya yönelik politikalar tasarlanması,  güvenceli ve kaliteli işler yaratılması, cinsiyetçi politikalar ile mücadele kapsamında çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederiz.
 
                                                                                                                                         
Serpil KEMALBAY PEKGÖZEGÜ
İzmir Milletvekili

21 Kasım 2019