Kadın Meclisimiz tütün işçisi kadınlarla buluştu: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekilimiz Hüda Kaya, Kadın Koordinasyonu üyelerimiz Semiha Şahin ve Feray Mertoğlu, Kadın Meclisi üyelerimiz Gülcihan Şimşek ve Hasret Alp, Suruç Belediye Eşbaşkanımız Hatice Çevik, Adıyaman İl Eşbaşkanımız Zeliha Karınca, Adıyaman İl Kadın Meclisi üyelerimiz ile Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon Üyesi Nupelda Çelik’ten oluşan heyet, “Kadınlar İçin Adalet” kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarında bugün Adıyaman’daydı.

Eğitimini yarıda bırakarak tütün işçisi oldu

Heyetimiz, bugünkü buluşmalar kapsamında Adıyaman’da tütün işçisi kadınları tarlada ziyaret etti. Güvencesiz bir şekilde tarlada çalışan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. Edebiyat öğretmenliğini birinci sınıftan terk etmek zorunda kaldığını belirten tütün işçisi bir kadın, eğitimine devam edemeyeceğini ve tütün işçisi olarak çalışmak zorunda olduğunu söyledi.

Tütün bozuk olursa kaderimize boyun eğeceğiz

Başka bir kadın, tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu belirterek, “Tütün iyi de olur, çok güzel de olur; belki de hiç olmaz, bozulur. Bozulursa mecbur kaderimize boyun eğeceğiz” dedi.

Paydos saatimiz belli değil

Güneşin altında günlük 110 liraya güvencesiz çalışan kadınlar, paydos saatlerinin tarladaki işin bitip bitmediğine bağlı olduğunu dile getirdi. Tarlada işin sabah 6.00’da başladığını belirten kadın, “Bazıları sürekli burada, akşama kadar çalışan da var, her gün bu işi yapan da var. Paydos saatimiz belli değil” dedi.

Yoksulluğun adı kadın olmuş

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran da, kadınların yoksulluğunu gündemleştirmek ve çözüm yaratmak için bölge bölge gezdiklerini söyleyerek, "Yoksulluğun adı kadın olmuş. Gittiğimiz her yerde kadınların nasıl yoksullaştırıldığına tanık oluyoruz. Kadınlar her yerde emek sarf ediyor ama kadınların emeği görülmüyor” ifadelerini kullandı.

Adıyamanlı kadınlar: Birlikte hareket etmeliyiz

Heyetimiz son olarak Adıyamanlı kadınları ziyaret etti. Maruz kaldıkları sorunları heyet ile paylaşan kadınlar, birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Başaran da, bu ülkede en büyük adaletsizliği kadınların yaşadıklarını söyledi. Başaran ayrıca en büyük yoksulluğu da kadınların yaşadığını belirterek, buna karşı her zaman dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Başaran, kadınların sesini ve sözünü bulundukları her platformda dile getireceklerini söyledi.

1 Haziran 2021