Kadın Meclisimiz Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında Kulu ve Cihanbeylideydi

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Dilşat Canbaz, Filiz Kerestecioğlu, Fatma Kurtulan; DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kadın Koordinasyonu üyelerimiz Feray Mertoğlu, Semiha Şahin; Ankara İl Eşbaşkanımız Pakize Sinemillioğlu, Konya İl Eşbaşkanımız Songül Çetin, Konya İl Kadın Meclisi Sözcümüz Eylül Yaylacı, Kadın Meclisi üyelerimiz Gögercin Aras, Leman Kiraz ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren’den oluşan heyet, “Kadınlar İçin Adalet Kampanyamızın ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarının İç Anadolu durağında bugün Konya’daydı.

Günlük 90 liraya çalışıyoruz

Buluşmalar kapsamında kadın heyetimiz Konya’nın Kulu ilçesinde tarım işçisi kadınları ziyaret etti. Tarım işçisi kadınlardan biri yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı: “Sabah saat 7:00’de kalkıyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Günlük 90 lira kazanıyoruz. Akşam yemek yapıyoruz. Yeme içme hepsi bize ait. Dolmuşlarla gidiyoruz tarlaya. 18-20 kişi oluyoruz dolmuşlarda.”

24 saat mesai yapıyoruz ama 8 saatlik mesai ücreti alıyoruz

Heyet daha sonra Cihanbeyli'de sera işçisi kadınları ziyaret etti. Heyete yaşadıkları sıkıntıları anlatan kadınlar, işlerinin ağır olduğunu ve asgari ücretle çalıştıklarını belirtti. Serada çalışan bir kadın, “Aslında biz 24 saat mesai yapıyoruz ama 8 saatlik mesai ücreti alıyoruz. Bu ziyaretle anladım ki bizi de düşünenler varmış” dedi.

Tuvaletler yetersiz

Heyet ardından Cihanbeyli'de çadırlarda yaşayan tarım işçisi kadınları ziyaret etti. Kadınlar, su ve elektrik sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Şeker pancarı işçiliği yapan bir kadın şunları söyledi: “Hasta olduğumuzda ambulans buraya gelene kadar çok zaman geçiyor. Geçimimizi kendimiz yapıyoruz. Tuvaletler yetersiz. Urfa’dan geldik buralara. 4-5 ay kalıp gideceğiz. İnternet yok. Çocukların tableti yok.

Bazılarımız tarlada doğduk

Heyet, son olarak pancar tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti. “Kendimizi bildik bileli buradayız. Başka gidecek yerimiz yok, bazılarımız tarlada doğduk. Kim bu rezaleti çekmek ister ki?” diyen bir kadın yaşam ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etti.

Kadın heyetimiz, kadınların taleplerini başta Meclis olmak üzere bulundukları her yerde dile getireceklerini ve bunun mücadelesini yürüteceklerini söyledi. İç Anadolu'daki Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarını sonlandıran Kadın Meclisimiz, önümüzdeki günlerde bu buluşmaları başka bölgelerde de sürdürecek.

21 Mayıs 2021