Kadın Meclisimiz 25 Kasım haftasında her yerdeydi

Kadın Meclisimiz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü planlaması kapsamında 2 haftalık yoğun bir etniklik gerçekleştirdi.

Programın startı “Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” şiarıyla 7-8 Kasım’da Cizre, Suruç, Yüksekova, Doğubayazıt, Kocaeli, Muğla, Ankara, Adana, Mersin ve İstanbul’da gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla verildi. Açıklamalarda; Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Parti Sözcümüz Ebru Günay ve Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş başta olmak üzere kadın milletvekillerimiz ve Kadın Meclisi üyelerimiz yer aldı.

25 Kasım’ın startının verilmesi ile birlikte Kadın Meclisimiz; ev, mahalle, fabrika, semt pazarları, tarlaları ziyaret ederek kadınlarla buluşmalar gerçekleştirdi. İstanbul Sözleşmesi’nin önemini anlatan bildiriler dağıtan HDP’li kadınlar, 25 Kasım’a katılım davetinde bulunarak kadınları erkek-devlet şiddetine karşı sokaklarda olmaya çağırdı.

Kadın Meclisimiz; Dersim, Ankara ve İzmir’de Alevi Kadın Buluşmaları gerçekleştirirken, Kadın Diplomasi Komisyonumuz da Almanya Yeşiller Partisi Kadın Sözcüsü Ricarda Lang ve Almanya Sol Parti Kadın Sözcüsü Cornelia Möhring ile online toplantıda bir araya geldi.

25 Kasım mücadelesini Meclis’e taşıyan HDP’li kadınlar, Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın konuşma yaptığı Parlamento Kadın Grubu toplantısına, “Jin, jiyan, azadî”, “Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dövizleri ile katıldı. Buldan, tüm kadın milletvekillerine, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Meclis’i acil olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı ve partimizin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu alacağını belirtti.

Kadın milletvekillerimiz de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması, uluslararası sözleşmelere dair sorumlulukların yerine getirilmesinin sağlanması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi verdi, konuyu çeşitli girişimlerle Meclis gündemine taşıdı.

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekerek, kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla Meclis’in Özel Gündem ile toplanması için Genel Görüşme talep etti. Ancak; bu talep, AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Genel Kurul’da söz alan HDP'li vekiller; kadına yönelik şiddeti kınayarak konuşmalarına başladı.

Kadın meselesini Meclis Genel Kurulu'na da taşıyan kadın milletvekillerimiz de, iktidarın kadına yönelik şiddetle mücadele politikasını eleştirdi ve samimi olması gerektiğine vurgu yaptı. Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, “Bizim mücadelemiz pankart mücadelesi değil. Bizim mücadelemiz erkek egemen zihniyeti değiştirme, dönüştürme mücadelesidir” dedi.

Kandıra Cezaevinde rehin tutulan Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel, Aysel Tuğluk, Edibe Şahin gönderdikleri mesajlarla mücadele ve dayanışma duygularını paylaştı.

Kadın Meclisimiz 25 Kasım günü de, Van, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, Batman, Mardin, Bingöl ve Siirt başta olmak üzere birçok yerde kadın platformları ile birlikte ortak eylemler düzenledi.

27 Kasım 2020