IŞİD saldırılarından kaçarak Rojava ve Federal Kürdistan Bölgesi’nde kamplara yerleştirilen Êzidîlerin durumlarını görmek, ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve girişimlerde bulunmak amacıyla önce Rojava’ya, oradan da Federal Kürdistan bölgesine geçen siyasetçi, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi kadınlardan oluşan 20 kişilik kadın heyeti, temaslarına devam ediyor. Fedaral Kürdistan Parlamentosunda temaslarını sürdüren kadın heyeti Parlamentodaki kadınlarla bir araya geldi. Heyet, Parlamento Kadın Sorumlusu Kazhal Hadi, KDP Vekili Hayat Majed Parxi, Asuri, Suryani, Keldani Cemaati Temsilcisi Waheeda Xaqw Hawez, Komala İslam Parlamenteri Najeebalatif Ahmad, Goran Partisi Parlamenteri Perwa Ali ile görüşme gerçekleştirdi.

Parlemento Kadın Sorumlusu Kazhal Hadi, IŞİD saldırılarının bilançosuna değinirken, şimdiye kadar Musul’da satılan kadınların net bilgisinin kendilerine ulaşmadığını dile getirdi. Konuya ilişkin birçok araştırma yaptıklarını kaydeden Kazhal, kadınların sadece pazarlarda satılmadığını, aynı zamanda bölgede bulunan okullarda satıldıklarını da vurguladı. “Çocuklar ve kadınlar aslında zindana atılmış durumda” diyen Kazhal, boş okul binalarında çocuklar ve kadınların tutuklu bulunduğunu söyledi. Net olmamakla birlikte 600 kadının satıldığını ifade eden Kazhal, “Bu bilgileri biz araştırıp oradan sonuç alamıyoruz. Daha çok orada imkanları dahilinde eline telefon geçen kadınlar bizi arayıp, bize bilgi veriyorlar. Satılan kadınlar özellikle Suriye’ye satılıyorlar. Ama Katar ve diğer ülkelerden de kadınları almaya gelenler var. Aynı zamanda kendi içinde de birbirlerine satılıyor. Suriye halkı değil, oradaki IŞİD’in kendisi satın alıyor o kadınları. Bizim tek amacımız, yaşanan soykırım karşısında dört parçadan aynı zamanda sesimizi duyurabilmek. Bir mezhepsel katliam yaşanıyor. O yüzden de bir araya gelmemiz, birlikte hareket etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Goran Partisi Parlamenteri Perwa Ali ise, Federal Kürdistan Hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek bir heyet oluşturduğunu belirtti. Perwa şu anda kaç kadının IŞİD tarafından kaçırıldığına dair net bilgilerinin olmadığını söylerken, “Kampları, sürgün yaşayanları ziyaret ederek anne-babalara soruyoruz, çocuklarınız IŞİD’in elinde mi diye. Şu anda ulaşmış net bir bilgi yok.böyle bir sonuca ulaştığımızda kamuoyuyla bu rakamı paylaşacağız. Sadece Êzidî kadınlar değil, IŞİD’in elinde aynı zamanda Şii, Türkmen kadınların da olduğu biliniyor” dedi.

Ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da, “Keşke daha güzel bir şey için gelseydik, ancak gerçekten büyük bir dramın ardından buraya geldik. Ancak acılar dayanışmaları güçlendirir. Bu durumları kendi partimdeki kadınlara ileteceğim, onların bu konuya el atmalarını sağlamaya çalışacağım” ifadelerine yer verdi.

Görüşmelerin ardından Ayla Akat Ata, kadın heyetinin yapılması gerekenlere dair önerileri ve isteklerini sundu. Ayla, Federal Kürdistan Bölgesi ve Türkiye arasında Parlamenterler, hukukçular, insan hakları örgütü ve sağlıkçılar arasındaki çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu iki günlük temaslarını Türkiye’ye döndükten sonra Hükümetle görüşeceklerini belirten Ayla, buradan gelecek kadın heyetini Ankara’da karşılayacaklarını belirtti. Şengal’e özerk statü istediklerini belirten Ayla, savaş nedeniyle göç edenlerin de Şengal’e geri dönmesi için gerekli güvenlik koşularının yaratılması gerektiğini, bu amaçla IŞİD’e karşı mücadele ederek IŞİD’in bölgeden çıkartılması gerektiğini vurguladı. Ayla, HDP olarak ulusal konferansın bir an önce yapılması gerektiğini, bunun takipçisi olacaklarını aktardı. Son olarak “Dört parça Kürdistan’dan içinde Êzidî, Alevi, Süryani ve farklı sivil toplum temsilcilerinin bulunduğu bir heyetin oluşturularak Êzidîlere yönelik katliamın Cenevre ve Lahey’de tanınması için girişimlerde bulunulmasını talep ediyoruz” diyen Ayla, heyetteki kadınlar da bir araya gelerek bunları tartışıp bir planlamaya gideceğini dile getirdi.

16.09.2014