İşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına sermaye aktarıldığı iddialarını Albayraka sorduk

Parti Sözcümüz Saruhan Oluç'un İşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına sermaye akışı yapıldığı iddialarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi:

Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası verilerine göre 21-24 ve 26 Eylül 2018 tarihlerinde, toplamda 11 milyar TL tutarında tahvil tescili yapıldığı gözlemlenmektedir. 21 Eylül’de 3.013 milyon TL, 24 Eylül’de 5,167 milyon TL, 26 Eylül’de ise 2,867 milyon TL tutarında üç ayrı kalem halinde gerçekleştirilen bu işlemler uzun vadeli olup, piyasa faizinin neredeyse yarısına denk gelecek yüzdelerle işleme geçmiştir.

Bu toplam tutar, kamu bankalarının aynı dönemler içerisinde yapmış olduğu tahvil ihracına denk düşmektedir. Halkbankası’na yaklaşık 2,979 milyon TL, Vakıfbank’a yaklaşık 4,993 milyon TL ve Eximbank’a ise 2,901 milyon TL tutarında bir ihraç gerçekleştirilmiştir.

Sözü edilen iki işlemin aynı dönemlerde benzer tutarlarda gerçekleşmiş olması kamuoyunda, bu para aktarımının İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla gerçekleştiği söylentilerini doğurmuştur.

Bu bağlamda;

1)      Yasada“Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz” hükmü bulunmasına rağmen, İşsizlik Sigortası Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerinin satılarak kamu bankalarına sermaye aktarımında kullanıldığı iddiası doğru mudur?

2)      İşsizlik Sigortası Fonu’nun işsizlere ödenen kısmı yüzde olarak nedir? Geriye kalan yüzdenin doğrudan ya da dolaylı olarak kullanım biçimi kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

3)      İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanıldığı iddia edilen bu paranın, eğer öyleyse, geri tahsili sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi için bir çalışmanız var mıdır?

4)      Kendi yönetmeliğine göre tahvil satın alma olanağı olmayan İşsizlik Sigortası Fonu, eğer yapıldıysa, söz konusu tahvilleri nasıl satın almıştır? Bu tahvilleri satın alacak 11 milyar TL’ye yakın nakit parayı nereden bulmuştur?

5)      Cari piyasa faizi %20’lerde olmasına rağmen bu işlemlerin %10 faiz oranları ile yapılmış olmasının sebebi nedir?

6)      Tüm bu iddialar hakkında kamuoyuna ayrıntılı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

4 Ekim 2018