IŞİD’in Türkiye bağlantıları

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Demokratik Suriye Güçleri’nce Deyrizor’da esir alınan ve kendisini ’in Türkiye emiri olarak tanıtan Ebu Ubeyde kod isimli İlyas Aydın’ın basına yansıyan demeçleri, Türkiye’nin  terör örgütü ile olan ilişkisine dair tartışmaları yeniden başlatmıştır. Aydın’ın IŞİD eliyle yapılan Ankara ve Suruç katliamlarına yönelik beyanları, Türkiye İstihbaratının bu katliamlardan haberdar olduğu iddialarını içermektedir. Aydın’ın bu beyanları Türkiye’nin uluslararası ve iç hukuk çerçevesindeki sorumlulukları bağlamında oldukça mühim içeriklere sahiptir. İddia edilen ilişkilerin tüm yönleriyle incelenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Dünya tarafından terör örgütü olarak görülen ve kanlı eylemlerin aktörü olan IŞİD ile AKP hükümetinin ilişkileri Türkiye’yi dış politikası ile sürekli olarak tartışılan bir ülke haline getirmiştir. AKP hükümeti her mecrada IŞİD ile olan ilişkilerini reddetmiş olsa da her geçen gün bu bağlantıların olduğuna dair iddiaları güçlendirecek kanıtlar ve söylemler kamuoyuna yansımıştır ve yansımaya devam etmektedir.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yürütülen IŞİD ana davasında adı “örgütün İstanbul lideri” olarak geçen, IŞİD’in Türkiye emirlerinden ‘Ebu Ubeyde’ kod isimli İlyas Aydın’ın Demokratik Suriye Güçleri’nce Deyrizor’da esir alınmasının ardından, İlyas Aydın’ın medyaya yansıyan Türkiye ve IŞİD ilişkilerine dair bazı açıklamaları olmuştur. Aydın bu açıklamalarında örgütün Milli İstihbarat Teşkilatı ile toplantılar aldığını ifade etmiştir. Bu toplantılarda Suruç Katliamı ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın konuşulduğunu, iki Türk askerinin yakılmasının engellenmesine karşılık IŞİD’li tutukluların bırakılmasına dair pazarlık yapıldığını ve IŞİD’in Cerablus’a kadar çekilmesi konusunda MİT ile anlaşma sağlanmaya çalışıldığı iddialarını öne sürmüştür. 

Aydın’ın beyanlarına göre IŞİD ile MİT’in Türkiye’de toplantıları olmuş, kendisi bu toplantıların ikisine katılmıştır. İlk toplantı esnasında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı gerçekleşmiş, iddiaya göre bu toplantılar sonucunda anlaşma sağlanmayınca iki Türk askeri önce esir alınmış, ardından da yakılarak infaz edilmiştir. Aydın, bu infazların azmettiricisi olduğunu itiraf etmektedir. 

Aydın’ın ifadelerine göre IŞİD’le ideolojik bağları olan ‘Mektebil Türki’ (Türkiye Masası) adında bir ekip mevcut olup Türkiye İstihbaratı bu örgütten haberdardır. “Bütün patlayıcılar, kimyasal maddeler, yaralıların tedavisi başta olmak üzere her şeyi Türkiye kapısı üzerinde yapıyoruz.” İfadelerini kullanarak o dönem hükümetin IŞİD terör örgütüne yardım ettiği ve işlediği suçlara göz yumduğuna dair kamuoyunda sıkça yer alan soruları doğrulayan ifadeler kullanmıştır.  İlyas Aydın, ayrıca 2015’teki demokratik çözüm ve mutabakat masasını devirmek ve ülkedeki çatışma ortamını derinleştirmek amacıyla Türkiye hükümetinin bütün bu kanlı eylemlere, intihar saldırılarına göz yumduğunu iddia etmektedir. 

IŞİD terör örgütünün Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirdiği kanlı eylemlerde Türkiye’nin zımni veya açıktan desteğini aldığı iddia edilmektedir. Türkiye ve dünya kamuoyunun böylesine önemli bir konuda şeffaf bir biçimde bilgilendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.

Bilindiği gibi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Suriye’de bulunan Nusra örgütü ve Heyet Tahrir Şam(HTŞ) arasında organik ilişkiler bulunduğu kamuoyuna yansımıştır. İlyas Aydın’ın iddiaları arasında IŞİD ile El Nusra arasında çeşitli işbirliklerinin olduğu ifade edilmiş ayrıca IŞİD’in yenilgiye uğraması sonucu birçok IŞİD’linin, örgüt tarafından “İhvan” ülkeleri arasında sayılan Türkiye’ye geçtiği iddia edilmektedir. Buna ek olarak IŞİD Terör Örgütü Lideri olan Ebu Bekir El Bağdadi’nin basına yansıyan görüntülerinde elinde bulunan “Türkiye Vilayeti” dosyası da dikkat çekmiştir.  

MİT ile IŞİD arasında bahsi geçen toplantıların, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve Suruç Katliamının Türkiye İstihbaratı bilgisi dahilinde gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması Türkiye’de katliamların önüne geçilmesi, demokrasi ve barış ortamının tesis edilmesi için büyük önem taşımaktadır ve bütün bunları şeffaflaştırmak TBMM’nin sorumluluğundadır. Bu sebeple, İlyas Aydın’ın beyanların doğruluğunun incelenmesi, Türkiye’de gerçekleşen IŞİD bağlantısı bulunan saldırı ve katliamların araştırılması ve IŞİD’in Türkiye bağlantılarının tüm yönleriyle açığa çıkarılması için bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir.

Hakkı Saruhan OLUÇ 
HDP Grup Başkanvekili
İstanbul Milletvekili

15 Ekim 2019