İş ve Aş Buluşmalarımız Antalyada devam ediyor

İş ve Aş Buluşmalarımız kapsamında Antalya’da toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldik:

Partimiz İş ve Aş Buluşmalarına Antalya’da devam ediyor. Antalya’da toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelen heyetimiz, esnaf ve işçilerin sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini anlattı. Bir araya gelinen tüm kesimlerin dile getirdiği ortak problem, pandemide güvencesiz bırakılma, ödenemeyen borçlar ve yoksulluk oldu. Antalya’nın gündeminde yandaş sermayeye milyonlar aktarılırken milyonlarca turizm emekçisinin ve turizm sektörü çalışanının gelirsiz ve desteksiz bir şekilde kaderine terkedilmesi vardı. 

Çözüm sermayeye kaynak aktarmakta değil 

Buluşmaların startı sabah Ekonomi Komisyonu üyemiz Erol Katırcıoğlu tarafından yapılan basın toplantısı ile verildi. Basın toplantısının ardından Antalya Kahveciler Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu’nu ziyaret eden heyetimiz, kahvehane esnafının içinde bulunduğu ekonomik çıkmazı, borç krizinin geldiği durumu ve sorunları dinledi. 

Ardından Dev-Turizm İş Sendikasını ziyaret eden heyete, sendika temsilcileri, “15 aydır 3,5 milyon turizm çalışanının çalışmadığını, pandemi desteklerinin sadece kayıtlı işletme ve çalışanlara verildiğini, kayıt dışı işçi ve işletmelerin hiçbir destek alamadığını” ifade etti. Sendikacılar, işsizlik maaşı, ekonomik destek paketleri ve kısa zamanlı çalışma ödeneğinin hiçbir şekilde turizm sektörü çalışanlarına destek olamadığını aktardı.  

Pandemiden olmasa bile açlıktan öleceğiz

Kafe ve bar çalışanlarıyla bir araya gelen Batman Milletvekilimiz Necdet İpekyüz, tüm kesimlerle bir araya gelip ekonomiye çözüm üretmeye ve sorunları daha iyi anlamaya çalıştıklarını ifade etti. Birçok kimliği ve inancı bir araya getiren Antalya’da büyük bir gelir dağılımı adaletsizliği olduğunu söyleyen İpekyüz, “Turizm sadece otellerden ibaret değil. Kafe/restoran emekçileri ve esnaflarının da bu süreçte düşünülmesi gerekir" dedi. İpekyüz, esnafların borçlarından dolayı elektriğininin kesildiğini, elektrik şirketlerinin ise borçları silindiğine dikkat çekerek, “İktidarın tercihleri savaştan, saraydan, yandaştan yana iken biz halkın bütçesini talep ediyoruz ve bunu birlikte yaygınlaştırmak, taleplerinizi mecliste dile getirmek için buradayız” diye konuştu. 

Pandemi sürecinde hiçbir destek almadan kaderlerine terk edildiklerini söyleyen turizm emekçileri ise tek istediklerinin bir an önce iktidarın gitmesi olduğunu ifade etti.

Turizm esnafı büyüyen biz değil, borçlarımız oldu

Kaleiçinde hediyelik eşya esnafı ile buluşan Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan ve İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay, Antalya’nın yanlış politikalar sonucu ucuz turizm merkezi haline getirildiğini kaydetti. Kaleiçi’nde faaliyet gösteren esnaflar, “‘Ekonomi büyüdü’ diyorlar fakat biz büyümedik, hatta bir çoğumuz büyümediğimiz gibi bu süreçte evlerimizi satmak zorunda kaldık. Kira, çalışanların ücretleri ve dükkanların masraflarını ödeyemedik” diyerek sorunlarını aktardı.

KHK’lilerle en fazla dayanışmayı HDP gösterdi

Eğitim-Sen, BES, SES ve TÜMBEL-SEN’le ortak bir buluşma gerçekleştiren heyetimiz, başta eğitim ve sağlık alanları olmak üzere kamudaki sorunları dinledi. HDP’nin bu süreçte mücadele eden tek parti olduğunu dile getiren sendika temsilcileri, KHK’lilerle en fazla dayanışmayı gösteren partinin HDP olduğunu söyledi. Sendika temsilcileri, öldükten sonra değil, yaşarken haklarının iade edilmesi için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

8 Haziran 2021