Diyarbakır'da Kürtçe eğitim vermek üzere açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun kapısına vurulan mührü sökmeleri üzerine yeniden mühür vurmak isteyen polisleri engellemeye çalışan yurttaşlara yönelik sert müdahalede gözaltına alınanların işlemleri Diyarbakır Adliyesi'nde devam ederken, yüzlerce kişi de adliye binası önünde bekliyor. Aralarında DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, DTK İcra Kurulu üyesi Feleknas Uca, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, KESK Şubeler Platformu temsilcileri, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, gözaltına alınan yurttaşların yakınları, işlemlerin devam ettiği sırada yaptıkları basın açıklamasıyla göz altıları protesto etti. Adliye binası önünde ilk olarak açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, bugün anadilde eğitimden yana tavır koyanların yargılandığını belirterek, anadilde eğitimin doğal bir hak olduğunu söyledi. Halkın kendi anadilinde eğitim için kurduğu okullarla anadilde eğitim sorunun çözümünü ortaya koyduğunu ifade eden Karaca, anadilde eğitim konusunda hükümeti ciddi adımlar atmaya çağırdı.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise yıllardır anadilde eğitim için mücadele ettiklerini belirterek, "Anadilde eğitim dünyada artık ayıp sayılabilecek sorun haline getirildiği zaman sorun haline getirildiği zaman insanların garipsediği bir durum olmuştur. Buna karşılık bu talepler yıllardır devam eden bu çabaya karşı yapılan yasal düzenleme sadece seçmeli dersle sınırlıdır. Kendi paranız kendi eğitiminizi yapmanızla sınırlıdır. Bu yasal düzenlemelerin halkın taleplerini karşılamadığı çok açıktır" diye konuştu.

Anadilde eğitim için kurulan okulların son derece demokratik bir girişim olduğunu ifade eden Irmak, bunun da halkın kendi taleplerini oluşturma konusunda ulaştığı aşamayı ifade ettiği söyledi. Bunun devlete ve devlete bağlı organlara, çözüm sürecini yürüten organlara da çok yerinde bir mesaj olduğunu dile getiren Irmak, şunları söyledi: "Buna karşı gerçekle uzlaşmayan yaklaşımlarla bu yönlü saldırılar düzenlemek, gözaltı yapmak ve saldırmak halkın taleplerini görmezden gelmektir. Göz altıların görüntüleri insanı çileden çıkartan öfkelendiren görüntülerdir. Biz bu konuda tekrar uyarımızı yapmak istiyoruz. Bu halk çok naif talep dile getirmiştir. Şimdi başvurunun eksikliği konusunda başvuru yok deniliyor. Arkadaşlarımız bu konuda gerekli başvuruları yapacaklardır. Nasıl bir sonuç alacağımıza da hep birlikte izleyeceğiz."

Halkın taleplerinden asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Irmak, okullara karşı bu tutumun zarar verici bir tutum olduğunu ifade etti. Okullara karşı bu kadar tahammülsüzlüğün kabul edilemez olduğunu dile getiren Irmak, müdahale sırasında bir gazetecinin yaralanmasını da değinerek, bunun düşündürücü olduğunu ve bunu asla tasvip etmediklerini söyledi. Irmak, "Yıllarca aynı filmi izlemeye devam ettik. Ne zaman ki süreç çözüme yaklaştı, ne zaman ki adım atılmaya yakın bir süreç yaşadık ne yazık ki bir şeyler devreye girdi ve birileri bu sürece gölge düşürmeye çalıştı. Bu süreci sabote etmemek için bizim azami hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Bunu herkesin üstlenmesi gerekir" diyerek, anadilde eğitim hakkının temel bir hak olduğuna vurgu yaptı.

Irmak, bu ülkede yaşayan bütün farklılıkların, bütün farklı kültürlerin kendini yaşatma hakkı olduğunun altını çizerek, bu hakkın ülkeyi bölmeyeceğine aksine zenginleştireceğine dikkat çekti. Bunun en yakın zamanda anayasal güvenceye alınması gerektiğini dile getiren Irmak, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

19.09.2014