Irkçı saldırıda yitirdiklerimizi son yolculuklarına uğurladık: Bu sıradan bir cinayet değil ırkçı bir katliamdır

Eş Genel Başkanımız ve heyetimizin katılımıyla Konya'da ırkçı saldırıda katledilen yurttaşlarımızı son yolculuğuna uğurladık:

Konya’da ırkçı saldırıyla katledilen Dedeoğlu ailesinden 7 kişiyi son yolculuklarına uğurladık. Cenaze törenine Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Parti Sözcümüz Ebru Günay, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç, MYK üyelerimiz Sultan Özcan, İlknur Birol, Ümit Dede, Alican Önlü, Tuncer Bakırhan, Tayip Temel, PM üyelerimiz Leman Kiraz ve Ali Özkan ile milletvekillerimiz Mehmet Rüştü Tiryaki, Hişyar Özsoy, il ve ilçe yöneticimiz ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Bu sıradan bir cinayet değil bilinçli bir katliamdır 

Cenaze namazından sonra kısa bir açıklama yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sancar şöyle konuştu:

Acımız derin, üzüntümüz büyüktür. Aynı aileden 7 insanımız hunharca katledildi. Bugün burada bu acıyı paylaşmak için bulunuyoruz. Bu sıradan bir cinayet değildir. Bu bilinçli bir katliamdır. Bu katliamın temelinde ırkçı zihniyet vardır, bu katliamı yaratan nefret politikalarıdır. 

Sorun ırkçı zihniyet, nefret politikalarıyla halklar arasındadır

Elbette ortada Kürt ve Türk halkı arasında bir çatışma yoktur. Elbette halklar arasında sorun yoktur.  Sorun ırkçı zihniyet ile nefret politikaları ile halklar arasındadır. Sorun Kürtlere yönelik ırkçılığı her yere yayan politikalardadır ve bu politikalar iktidardan medyaya her alanda her gün işlenmekte ve yürütülmektedir. 

Acımız bu kadar büyükken ırkçı söylemler yandaş medyanın her kanalında devam ettiriliyor

Biz halkların eşit ortaklığını ve birlikteliğini savunuyoruz. Bunun temelinde mutlaka ama mutlaka adalet olmalıdır. Adalet olmadan birlikte yaşamı zehirleyecek bu ırkçı politikaları her türlü sürdürme imkanları devam edecektir. Bunun farkında olmamız lazım. Halkların eşit birlikteliği hakikat üzerine, adalet üzerine, demokrasi üzerine kuruludur. Biz bunu sonuna kadar savunuyoruz. Ortada halklar arasında sorun vardır diyenler şunu görmedilir; bu sorunu yaratan ırkçı politikalar, ırkçı uygulamalar, tahrik ve kışkırtma yöntemidir. Bakın dünden beri acımız bu kadar büyükken ırkçı söylemler yandaş medyanın her alanında her kanalında devam ettiriliyor. Bu ülkede halkların eşit birlikteliğini, barış ve demokrasi için birlikte yaşamasını en güçlü ve kararlı ve tavizsiz savunan bizleriz bu ülkede. Halklar arasında birlikteliği hakikat ve adalet üzerine kurma konusunda kararlıyız. Bunu da bütün demokrasi güçleriyle birlikte yapacağız.

Hakikati arıyorsanız ilk olaydaki ifadelere bakın, ailelere bakın

Bu olayda ırkçılığı gizlemeye çalışanlar da ırkçılığı masumlaştırmaktan başka bir iş yapmadıklarını görmelidirler. Hakikatı arıyorsanız, katledilen insanlarımızın ailesine, akrabalarına, komşularına sorun. Hakikati arıyorsanız, 12 Mayıs'ta gerçekleşen ilk saldırıdan sonra alınan ifadelere ve tutanaklara bakınız. Nasıl ırkçı bir zihniyet ve bilinçle saldırı yapıldığını görecekseniz. 

Bu acıyı eşit birliktelik mücadelesinin şiarı haline getireceğiz

Bu acıyı ortak hale getirmek istiyorsak yapmamız gereken ilk şey ırkçı politikalara açık ve net tavır koymaktır. Nefret politikalarını reddetmektir. Düşmanlaştırma politikalarından vazgeçmektir. Halkların eşit birlikteliği bizim asla vazgeçemeyeceğimiz bir hedeftir, bu acıyı biz eşit birliktelik mücadelemizin temeli ve şiarı haline getireceğiz. Bir süredir devam eden ırkçı saldırıların sistemli olduğunu gizlemeye çalışanlar, bunların devam etmesine imkan sağladıkları görmelidir. Ülkenin çeşitli yerlerinde ırkçı kışkırtma, nefret söylemi normalleştiriliyor. 

İktidar derhal ırkçılığı önlemelidir, halka hesap vermelidir

İktidara ve devlete düşen bunları derhal önlemektir, sorumlulukları budur, sorumluluklarının gereğini yerine getirmiyorlarsa halka hesap vermelidirler. Bu ülkede halklar arasında birlikteliği zehirleyecek en önemli şey ırkçı zihniyettir, bu zihniyet Kürtlere karşı sistemli bir saldırı kampanyasına dönüşmüştür. HDP, demokrasi güçleri ve adaletten yana herkes bu hakikati görerek birlikte mücadele etmelidir. Hep birliktte ırkçılığa ve ayrımcılığa dur demeliyiz. Demokratik, özgür ve eşit birlikte yaşamı hep birlikte kurabiliriz.

Soru: Adalet bakanlığıyla bir görüşmeniz oldu mu? Kendisi de buradaydı?

Hiç kimseyle bu konuda özel bir görüşmemiz  olmadı. Sadece olağan bir selamlaşmamız var. Konuyla ilgili bir görüşme geçmedi aramızda. 

31 Temmuz 2021