İran Hükümeti’ni halkın taleplerine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz

İran Hükümeti’nin petrol fiyatlarına zam yapmasının ardından Tahran’da başlayan protesto gösterileri, birçok kente yayılmış durumda. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayımladıkları raporlarda 21 farklı kentte 106 sivilin hayatını kaybettiği, 10 bini aşkın kişinin de gözaltına alındığı belirtilmektedir. Özellikle İran’ın en yoksul bölgesi olan Kürdistan’da da 26 kişi katledilmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştır. Bölgedeki izleme gruplarından edinilen bilgilere göre bu sayı artma eğilimindedir.

İran Hükümeti’nin, halkların demokratik protestolarına kulak vermek yerine şiddet ile karşılık vermesi kabul edilemez. Ekonomik ve siyasi krizler topluma şiddet uygulayarak çözülmez. Halkların tepkileri demokratik, adil ve özgür bir yaşama olan yakıcı bir ihtiyacı göstermektedir. Demokratik tepkilerin şiddet ile bastırılmasının yaşanan kaosu daha da derinleştireceği, Orta Doğu’nun siyasi ve tarihsel tecrübesi ile kanıtlanmıştır.

Halkların Demokratik Partisi olarak, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Yaşanan bu şiddete derhal son verilmesi çağrısını yapıyor, İran Hükümeti’ni halkların taleplerine karşı duyarlı olmaya ve en kısa süre içerisinde tüm toplumsal muhalefeti temsil edecek bir heyetle müzakere etmeye çağırıyoruz.

HDP Merkez Yürütme Kurulu
25 Kasım 2019