İktidarın sosyal konut projesi yandaşlara yeni rant sağlama aracıdır

Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Rıdvan Turan'ın açıklaması:

Hızla tırmanan konut fiyatları ve akıl almaz seviyelere yükselen kiralar, halk açısından içinden çıkılamaz bir barınma sorunu yaratmış durumdadır. Emekçiler ev kiralarını ödeyemedikleri için yaşadıkları kentlerden göç etmek zorunda kalmaktadır. Üniversite öğrencileri barınacak konut bulmakta zorlanmaktadır. 

AKP’nin dağı taşı betona boğan inşaat politikası sonucunda son 20 yılda Türkiye’den 42 şirket dünyanın en büyük 400 inşaat şirketinin arasında yer almıştır. Ancak aynı dönemde ev sahibi olmayanların oranı artmıştır. Bugün yaşanan barınma sorununu yaratan AKP’nin rant ve inşaata dayalı politikalarıdır. 

Seçim dönemine girilirken uygulamaya koyulan sosyal konut projesi ise daralma yaşayan inşaat sektörünü, halkın insanca barınma hakkı talebi paravan yapılarak kurtarma amacındadır. Temel amaç yeniden yandaşlara rant ve kaynak aktarma çabasıdır. 

AKP iktidarının “sosyal konut projesi” halkın barınma hakkını çözmekten uzaktır. AKP bu projeyle yandaş şirketlerin daha da zenginleşmesinin önünü açmaktadır. Halkın barınma hakkını çözecek, mülkiyetten ziyade kullanım hakkını esas alan konutların üretilmesi bir zorunluluktur. Halkların Demokratik Partisi olarak halkın temel hakkı olan barınma hakkının sağlanmasını esas alıyoruz. Ayrıca çok sayıda evi olanların kira gelir vergilerinin artan oranlı olarak belirlenmesiyle konut sahipliği bir rant aracı olmaktan çıkarılmalıdır. Konut projeleri kentin yeni yeşil alanlarını ranta açacak bir perspektifle hazırlanmamalıdır. Kentlerde satılamayan konutların kamulaştırılması, belediyeler eliyle sosyal konut olarak değerlendirilmesi mümkündür ve yaşanan sorunun aciliyeti düşünüldüğünde en makul çözümdür. 

Sadece eski kiralar güncellenirken değil yeni kiralamalarda da konut satışlarında da fiyat kontrolleri uygulanmalıdır. İnşaat sermayesini zengin etmek yerine halkın barınma hakkını çözmek, tüm yurttaşların kent hakkını esas alan bir program ile gerçekleşebilir. Halkın partisi HDP, halkın barınma hakkının, yaşanacak bir kent mücadelesinin ve konut sahipliğinde adaletin en büyük güvencesidir. 

Rıdvan Turan
Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı 
15 Eylül 2022