İktidar ekonomik çıkarlar için sporcu sağlığını riske atılıyor

Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcümüz Sevtap Akdağ Karahalı'nın açıklaması:

Korona Virüs salgını Türkiye’de ve dünyada hala büyük bir risk olmayı sürdürürken, halk sağlığını değil sermaye gruplarının çıkarlarını kollayan iktidar, hekimlerin ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayarak sporcu sağlığını yok sayıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı ve Limak Holding sahibi Nihat Özdemir yaptığı açıklamayla “Türkiye Süper Ligi, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerinin 12, 13, 14 Haziran tarihlerinde başlayıp, 26 Temmuz tarihinde sona ereceğini duyurdu. Her akşam herkesi “sosyal mesafe” konusunda uyaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu hassas bir konu. Biz karışmayız” diyerek ligleri başlatma sorumluluğunu tamamen TFF’ye bıraktı.

“Yayıncı kuruluş” ekonomisi üzerine kurulu olmayan basketbol ve voleybol ligleri oynatılmayıp federasyonları tarafından olduğu gibi tescil edilirken, ne yazık ki Futbol Federasyonu, büyük payı Katar’a ait olan “yayıncı kuruluşun” ve işletmesi yine hükümet yandaşlarına ait olan “İddaa” sektörünün menfaatleri için, futbol emekçilerini Covid-19 salgınına karşı gladyatör gibi sahaya sürmektedir. Ayrıca bu karar aynı zamanda milyonlarca spor seyircisi ve takipçisini de riske atmaktadır. Karşılıklı mücadeleye ve temasa dayanan, sakatlıkların, kanamaların, terin ve tükürüğün bolca olduğu bu spor dalında top koşturan binlerce sporcu bulunmaktadır. Bu sporcular omuz omuza, dirsek dirseğe idman yapmakta, aynı tesiste kalıp aynı ortamda yemek yemekte, birlikte seyahat etmekte ve daha sonra da kendi yakınlarının yanına dönmektedir.

Ayrıca, bu liglere bağlı kulüpler ve futbolcular bulundukları ligin statüsü ve oynadıkları takımın coğrafyasına göre imkânlar yönünden birbirinden oldukça farklı maddi koşullara sahiptir. Özellikle, çok zorlu ekonomik koşullar altında yaşamaya çalışan kulüplerin, ne futbolcularını ne de personellerini bu koşullarda salgından korumaları mümkündür. 

Çarklar dönsün, ‘iddaa’ kumarı sürsün diye başlatılacak olan liglerde yaşanacak tek bir Covid-19 vakası dahi TFF’nin isteğiyle ve göz göre göre vuku bulmuş olacaktır. Bu hassas konuya karışmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca ise halk sağlığını koruması gerekirken ayan beyan tehlikeye atmış olacaktır.  

Bu nedenlerle, TFF’yi ve Sağlık Bakanı Koca’yı, telafisi olmayan sonuçlar doğurabilecek “liglerin oynanması” kararını geri çekmeye çağırıyoruz. Yapılacak en doğru iş, liglerin şu haliyle tescil edilerek sezonun tümden kapatılmasıdır. 

HDP olarak, her alanda emekçilerin yanında olduğumuz gibi spor emekçilerinin de amasız-fakatsız yanlarında olduğumuzu spor camiasına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz. 

Sevtap Akdağ Karahalı 
Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü
14 Mayıs 2020