İktidar denetime alamadığı kültür-sanat alanından intikam alıyor

Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcümüz Sevtap Akdağ Karahalı'nın açıklaması:

Korona Virüs salgınının başından beri inşaat ve maden sektörünü hiç durdurmayan ve geçtiğimiz günlerde AVM’leri de açan AKP iktidarı, süreç boyunca kapılarına kilit vurulan tiyatro, sinema salonlarını ve bir bütün olarak kültür-sanat alanını desteklemeyi aklına bile getirmiyor.

İçişleri Bakanlığının Mart ayındaki ilk genelgesinde ülke genelinde kapatılan işyeri sayısı 150 bine yakınken bugün bu sayı 270 bine ulaşmıştır. Bunlar arasında yüzlerce sinema salonu, tiyatro ve gösteri merkezi de bulunmaktadır. Bu süreçte iktidar, kültür - sanat alanında yaşanan zorlukları görmezden gelmiştir. Şimdiye kadar ideolojik etki alanını hakim kılamadığı sanat alanından adeta intikam alırcasına süreci sadece seyretmiştir. Oysa bu kadar uzun süre kapalı kalmak bağımsız sinema salonlarını zora sokmuş, tiyatroları iflasa sürüklemiş, sektörü çökme noktasına getirmiştir.

Bütün dünyası inşaat ve ticaret olanlar bilmeyebilir ama bu topraklarda binlerce insanın geçim kaynağı müzik, tiyatro, sinemadır. Üstelik gösteri sanatlarının emekçileri, yalnızca ekranda, perdede ya da sahnede gördüklerimizden ibaret değildir. O görünen yüzlerin arka planında ışıkçısından set işçisine, makyözünden ulaşım görevlilerine kadar binlerce insan vardır. Bu insanlar şu anda işsizliğin pençesindedir.

Bugün sorumluluk, inşaat ve ticaret sektörlerinin bir dediğini iki etmeyen iktidara aittir. İktidar, bir an önce ve hiçbir ayrım gözetmeksizin kültür dünyasını destekleyecek bir önlemler paketi hazırlamalıdır. Kültür sanat kurumlarının kurumların vergi borçlarını düzenlemeli, elektrik, doğalgaz, su faturalarını dondurmalı, salon kiralarını karşılamalı, bu kurumlarda çalışanların maaşlarını ve prim ödemelerini üstlenmelidir. Ayrıca bütün bu alanlarla ilgili olağanüstü durumlara dair yasal düzenlemelerini yapmalıdır.

Bu arada gösteri sanatlarını sadece AVM’lere hapseden başka bir süreç de arka planda sessizce işlemektedir. Kültür ve sanat; adeta virüs merkezleri olan dev AVM binalarında değil, salgına karşı tüm önlemlerin alındığı halka açık sinema ve tiyatro salonlarında, açık hava meydanlarında olmalıdır. 

Sevtap Akdağ Karahalı
Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü
18 Mayıs 2020