Hıdırellez halklarımıza şifa getirsin

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Hıdırellez; bereket, şifa ve bolluk bayramıdır. Tüm Ortadoğu halkları tarafından baharın gelişi ve doğanın uyanışının simgesi olarak kutlanır. Hıdırellez'de dileklerimiz gül ağaçlarının dibine gömülür, ağaçların dallarına asılır. Bu bayram dileğimiz ise, Hıdırellez'in tüm insanlığa şifa getirmesi. 

Mezopotamya, Anadolu ve Balkan Halklarının bu önemli bayramı her sene coşkuyla kutlanır. Aleviler Hıdırellez, Katolikler Hıristiyanlar St. Georges, Ortodoks Hristiyanlar ise Aya Yorgi olarak kutlar. Bayramın kökeni ise İslam öncesine kadar gider. İslam inancında ise Hıdırellez Bayramında Hızır/Hıdır/Xızır, Abı Hayat (Bengi Su) içerek ölümsüzlüğe ermiştir. Topraktaki yaşamın koruyucusu ve yaratıcısı Hızır/Xızır ile sudaki yaşamın koruyucusu ve gözeticisi İlyas 6 Mayıs günü buluşur; toprakta ve suda bolluk, bereket ve devridaim başlar.

Edirne'de Kakava şenlikleriyle bilinen 1400 yıllık Hıdırellez ateşi maalesef bu yıl Koronavirüs tedbirleri kapsamında sembolik olarak yakıldı. Romanlar için de çok önemli olan Hıdırellez ve Kakava Bayramı ateşi UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ndedir.

Hıdırellez'in Biz'lere; nefret ve ayrımcılığın son bulduğu, halklar ve inançların özgürce yaşadığı/ yaşanabildiği bir ülke özlemi ile ateşin etrafında el ele durabileceğimiz bolluk, bereket, barış içinde sağlıklı günleri getirmesini diliyoruz. 

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
6 Mayıs 2020