Heyetimizin Libya ziyareti

Eş Genel Başkan Yardımcımız ve Ortadoğu Masası Eş Sözcümüz Tülay Hatimoğulları, Eş Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Tiryaki ve heyetimiz, Libya Gelecek Hareket Partisi’nin daveti üzerine Libya’ya ziyaret gerçekleştirdi. Bengazi’ye yapılan ziyarette Libya Gelecek Hareket Partisi lideri ve önceki dönem Dışişleri Bakanı Dr. Abdülhadi Huvec ve parti yetkilileri ile yapılan görüşmelerde iki ülke halkları arasındaki barış, kardeşlik ve dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Heyetimiz bir dizi görüşmeden sonra Libya bağımsızlık mücadelesinin önemli sembolü olan Ömer Muhtar'ın anıtını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Burada bulunan Barışı İnşa ve Kriz Yönetimi Merkezinde bir grup Libyalı aydın, yazar, siyasetçi ve akademisyenle bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Libya’daki tüm yabancı askeri güçlerin çekilmesi, barışın bir an önce tesis edilmesi ve demokratik bir zeminde seçime gidilerek Libya halkının kendi iradesiyle geleceğini belirlemesi üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Görüşmede, Libyalı siyasetçiler Türkiye halkları ile Libya halkının kardeşliğinin kadim olduğunu, Libya’nın yaşadığı karışıklıkta Türkiye’deki iktidarın bir taraf seçmemesi gerektiğini, bunun Libya’nın bütünlüğüne zarar verdiğini, Türkiye’den beklentilerinin Libya’nın bütünlüğünü görerek Libya barışına hizmet etmek olduğunu ifade etti. Türkiye'den kuvvetlerini ve desteklediği paralı askerleri Libya’dan çekmesini istediklerini belirttiler. Heyetimiz bu iyi dilekleri Türkiye halklarıyla paylaşacağını ifade ederek görüşmelerini tamamladı.

22 Aralık 2022