Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Meclis Dikmen Kapsısı önünde basın açıklaması yaparak, dün Soma'da yaşanan iş cinayetini protesto etti. Basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK'e bağlı sendikaların yöneticelerinin yanı sıra HDP Van Milletvekili Nazmi Gür de katıldı.

Beko, yaptığı açıklamada, bedeli ne olursa olsun taşerona karşı sonuna kadar mücadele etmek için söz verdiklerini hatırlatarak, "Taşeron demek iş cinayeti demek, çocuklarımızın geleceğinin taşeron patronlarının insafına bırakmak demek, tüm haklarımızın gasp edilmesi demektir. Türkiye'de toplu sözleşmeden yararlanan işçi sayısının yüzde 5 düzeyinde olmasının nedeni taşeron sistemidir" dedi.

Madenlerde iş güvenliği önlemlerinin alınması için Somalı Dev Maden-Sen üyelerin daha önce de Meclis önüne geldiğini hatırlatan Beko, Somalı madencilerin 15 yaşamsal talebinin, Meclis'te grubu bulunan partilere iletildiğini kaydetti.

Beko, şöyle devam etti: "Ancak ne oldu? Bu sözlerin hiçbiri tutulmadı. AKP Hükümeti işçiye yaşam odalarını bile çok gördü. Soma için çıkarmaya söz verdikleri yasaları, kendileri için ihtiyaç duydukları bir torbaya attılar. Bir iki günde çıkacak yasaları aylardır çıkarmadılar. Sonuç, madenlerde ölümler devam etti. Son olarak dün Soma'da Metin Keskin isimli üç çocuk babası madenci hayatını kaybetti. Şimdi bu kader mi? Fıtrat mı? Hayır! Bunun adı cinayettir. Katil taşeron düzenidir. Katil, işçiyi insan olarak görmeyen, sadece maliyet olarak gören anlayıştır."

Beko, AKP döneminde işçi aleyhine onlarca yasa çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

03.09.2014