Grup Başkanvekilimiz ve Iğdır Milletvekilimiz Pervin Buldan, İçişleri Bakanlığı tarafından tüm il valiliklerine gönderilen gizli bir talimatla öğrencilerin bulunduğu tüm alanların denetlenmesi, bilgilerin toplanması ve merkezde oluşturulan bir komisyona gönderilmesi yönündeki iddialara ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

Önergede Zaman Gazetesi'nde yer alan bir habere göre, İçişleri Bakanlığı'nın Kasım 2014'te, 81 il valiliğine "İnceleme ve Tespit Komisyonu" başlıklı gizli ibareli talimat yazısı gönderdiği, yazıda illerde öğrenci evlerini denetleyecek bir komisyon oluşturulması istendiği, kurulacak komisyona Milli Eğitim, Emniyet, Defterdarlık, SGK, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlükleri ile Belediye Başkanlığı'ndan birer personelin katılması talep edildiği, Komisyonda görev yapacak personel isimlerinin 5 Aralık 2014'e kadar bildirilmesi gerektiğinin iddia edildiği belirtilerek, Ala'ya şu sorular yönetildi:

1) Haberde yer alan iddialar doğru mudur? Bakanlığınız tarafından valiliklere yukarıda içeriği belirtilen gizli ibareli bir talimat gönderilmiş midir?

2) İddialar doğru ise böylesi bir talimatın gönderilme amacı nedir?

3) Yasa dışı dinleme ve izlemelerin tartışıldığı ve bunu gerçekleştiren kamu görevlilerinin yargılandığı, bu faaliyetlerin suç kabul edildiği bu günlerde iddialar doğru ise bu uygulama ile devlet eliyle bir fişleme yapıldığı söylenebilir mi?

11.01.2015