HDP grubunun bugüne değin 13 ayrı araştırma önergesi vererek defelarca meclis gündeme taşıdığı, milyonlarca mevsimlik tarım işçisinin ve ailelerinin ölümlü trafik kazaları ve çalışma koşulları başta olmak üzere yaşadığı sorunların araştırılması ve çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kuruldu.

HDP grubu, Isparta’da yaşanan ve 16’sı kadın, 17 mevsimlik işçinin hayatını kaybettiği trafik kazasının ardından mevsimlik işçilerle ilgili araştırma önergesini geçtiğimiz hafta bir kez daha genel kurul gündemine taşıdı. Araştırma önergesini 6 Kasım’da genel kurul gündemine grup önerisi olarak sunan HDP grubu, iktidar partisine ve diğer muhalefet partilerine bu toplumsal sorunun araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi konusunda duyarlılık çağrısı yapmıştı. HDP’nin çağrısı üzerine AKP, CHP ve MHP grubunda da komisyon kurulması konusunda destek mesajı geldi. HDP’nin öncülük ettiği girişim sonucu diğer partilerin de uzlaşmasıyla mecliste de Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Komisyon dört partinin ortak önergesiyle kuruldu. Komisyon, partilerin vereceği üyelerin ardından çalışmalarına başlayacak.

HDP Grubu adına Mardin Milletvekili Erol Dora tarafından verilen Araştırma Önergesinde ise, Türkiye'de mevsimlik tarım işçiliğinin önemli bir politik sorun olduğu belirtilirken, yüz binlerce çocuğu doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği ifade edildi. Önergede, "Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ya da aileleri ile birlikte mevsimlik tarım göçünden etkilenen çocukların yaşadıkları sorunların araştırılması ve bu sorunların çözülmesi amacıyla Anayasa’nın 98'inci, İç Tüzük’ün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz" ifadelerine yer verildi.

Önergenin gerekçesinde ise, "Türkiye'de istihdamın yaklaşık dörtte biri tarım alanındadır. Bu oran çalışan kadınlar için yüzde 48,2 çalışan çocuklar içinse yüzde 41'dir. Tarımsal üretimin yapısından dolayı mevsime bağlı olarak artan işgücü ihtiyacı mevsimlik gezici ve mahalli tarım işçileri tarafından karşılanmaktadır. Nitekim resmî tahminlere göre yaklaşık 300 bin kişi mevsimlik ve gezici tarım işçisi olarak çalışmakta yani yılın belirli dönemlerinde yerleşimlerinden ayrılıp başka yerlere göç etmektedir" bilgilerine yer verilirken, mevsimlik tarım işçiliği sektöründe çocukların eğitim, gelişim ve sağlığı açısından kısa dönemde önemli risklerin ortaya çıktığı ifade edildi

Önergenin devamında, "Mevsimlik tarım işçisi olan ya da aileleri ile birlikte göçe maruz kalan çocukların eğitim, sağlık, barınma ve benzeri alanlarda yaşadıkları sorunların giderilmesi ve bu konuda yapılan yasal düzenlemelerin daha kapsamlı hale getirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz" denildi.

13.11.2014