HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Şengal'den gelen Ezidilerin durumuna ilişkin bianet'e değerlendirmelerde bulundu.

HDP Milletvekili Irmak, belediyelerin ve halkın yardımıyla Ezidilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ancak şu an için devletin desteğinin yeterli olmadığını belirtti.

Irmak, Ezidilerin "mülteci" değil, toprağını baskılar nedeniyle bırakmak zorunda kalan Türkiyeli bir halk olduğuna dikkat çekerek onları istekleri doğrultusunda eski Ezidi köylerine yerleştirmek istediklerini belirtti.

Irmak, "Viranşehir, Batman ve Midyat'ta yaşanabilirliğe uygun terk edilmiş Ezidi köylerini yeniden yaşanılır hale getirmek istiyoruz. Ezidilerin isteği doğrultusundan evleri yeniden inşa etmek ve terk ettikleri köylere yerleşmelerini istiyoruz. Bunu bir kampanyaya dönüştürmemiz lazım. Gelin Ezidi köylerini birlikte inşa edelim diyeceğiz. Kapısını biri yapsa, tarımına biri yardım etse, kimisi hayvan desteği sağlasa. Bu geçmişle yüzleşme ve hesaplaşma adına da çok önemli bir fırsat olur. Bu toprakların kültürü, köklerini yeniden bulabiliriz." dedi.

Irmak, kamplardaki son durumu ise şöyle özetledi:

"Silopi'de belediye çadır kampı kurdu. Cizre'de de kapalı bir bina yaşanılır hale getirildi. Şırnak merkezde kapalı spor salonu ayrıldı. Şehir içindeki bir park yerinde çadırlar kuruldu. Şimdi belediye kapalı bir mekanda 5 bin kişilik daha yaşam alanı kuruyor. Mardin'de belediyeye ait konukevinde kalıyorlar. Bir otogar ayarlandı. Bir kısmı evlerde kalıyorlar. Yine Viranşehir'de belediye tesislerinde kalıyorlar. Bazı yerlerde de okullarda kalıyorlar, ama okullar açıldığı için buraları boşaltmak gerekecek. Çok az zamanımız var. Halkımız büyük bir çabayla katkıda bulunuyor. Gönüllü doktor ve hemşireler sağlık kontrolü yapıyor. Kadın dayanışma merkezlerindeki kadınlar, Ezidi çocuk ve kadınların travmayı atlatmaları için etkinlikler yapıyorlar. Toplumsal dayanışma örneği var. Sadece Kürdistan'dan değil Türkiye'nin her tarafından yardım kampanyaları yapılıyor. Ancak yaşam alanı oluşturma ihtiyacı devam ediyor. Halk ve belediye olanakları dışında, valilik, kaymakamlık ve AFAD'tan kimi taleplerimiz oluyor. Ancak henüz yeterli desteği alamadık. Sadece belediyenin bunun altında kalkması mümkün değil, devletin de elini taşının altına koyması lazım. İlerleyen günlerde bu desteğin sağlanacağını umuyoruz. Çünkü Ezidiler mülteci değil, bu toprakların insanları."

Türkiye'de Batman, Mardin, Diyarbakır, Viranşehir'de yaklaşık 100 terk edilmiş Ezidi köyü var. Göç öncesinde Türkiye'de yaklaşık 500 Ezidi kalmıştı. 19. yüzyıl sonundan itibaren farklı zamanlarda Ezidiler köylerini terk ederek Avrupa'ya, Suriye'ye, Ermenistan'a ve Şengal'e gitti.

Ezidilerin şuanki dağılımları ise şöyle: Şırnak merkezde 2 bin, Silopi'de 2 bin, Roboski'de 500, Mardin merkezde 1500, Midyat'ta 2300, Urfa Viranşehir 1000, Batman'da 2500, Diyarbakır 3000.

29.08.2014