HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Şengal ve çevresinde kaçarak uzun ve meşakkatli bir yürüyüşün ardından Rojava'ya buradan da Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesine gelen yüzlerce Êzidî yurttaşı ziyaret etti. Belediye tarafından Eski Öğretmenler Evi ile kimi yurttaşların evlerinde kalan Êzidîleri ziyaret eden Dora, durumları ile ilgili belediye çalışanlarından bilgi aldı.

Ziyaretlerinin ardından verdiği demeçte Dora, 21. yüzyılda tüm dünyanın gözü önünde Êzidî Kürt halkının soykırıma uğradığını belirterek, teknolojinin ve dünyanın bu kadar ileride olduğu bir zamanda tüm dünyanın gözünün önünde bir katliam yaşandığını söyledi. İnsanların inançları yüzünden katledilmesinin bütün insanlığın utanması gereken bir durum olduğuna vurgu yapan Dora, "Başta ABD, Birleşmiş Milletler, AB ve komşu ülkeler bu durumdan utanmalıdır. Uluslararası mahkemelerde insanlık suçunu işleyen devletlerin ve suça karışan yetkililerin yargılanmasını bekliyoruz" dedi.

Êzidîlerin kendi topraklarında, kendi inançlarında ve kendi anadillerinde yaşamalarını istediklerini aktaran Dora, bir an ünce uluslararası güçlerin de yardımıyla Şengal ve çevresinin IŞİD çetelerinden temizlenmesi ve Êzidîlerin yurtlarında güven içinde yaşaması gerektiğini vurguladı. Dora, "Kürt halkının mücadelesi bu temeldedir. Kürt, Alevi, Süryani, Türkler ve demokratik zihniyeti taşıyan herkes, Êzidilere yardım eli uzatmalıdır. Sayıları çok az olan Êzidî halkının Avrupa ülkelerin göç etmelerin istemiyoruz. Kendi ana vatanlarında yaşamaların istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Nerede olurlarsa olsunlar daima Êzidî kardeşlerinin yanında olacaklarını da dile getiren Dora, "Bizler ve Êzidîler kardeşiz, acıları da bizlerin açısıdır. Asla kardeşlerimizi terk etmeyeceğiz. Êzidîlere yapılan katliamları tüm insanlığa ve tüm Kürt halkına yapılmış kabul ediyoruz" dedi.

07.09.2014