HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, devam eden kadın cinayetlerine dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tüzel'in önergesi şu şekilde;

"Yapısal değişiklikler ve alındığı iddia edilen tüm önlemlere rağmen kadın cinayetleri artarak devam etmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduralım Platformu verilerine göre, 2014 yılında 10 ayda 255 kadın yakınları tarafından katledilmiştir. Türkiye'de, kadına karşı şiddeti ve cinayeti önlemek için en etkili yöntem olarak uygulamaya sokulan "koruma kararı" düzenlemesinin de yetersiz kaldığı kadın cinayetlerine tanıklık ediyoruz.
Kayseri'de 6 Kasım 2014 tarihinde, hakkında koruma kararı olan 37 yaşındaki Firdevs Vanlı, yaklaşık bir hafta önce ise, Van'ın Başkale ilçesinde hakkında koruma kararı devam ederken 23 yaşındaki Sönmez Tulan boşanmak istedikleri eşleri tarafından katledilmişlerdir. Buna benzer onlarca kadın cinayeti ve yaralama olayı vardır. Yasaya göre, can güvenliği tehlikede olduğu için ilgili kamu kurumuna başvurduğu halde gerekli korumanın sağlanmaması, hakkında koruma kararı olduğu halde cinayete kurban giden kadınların ölümünden, doğrudan yetkili birimler sorumludur. Ancak bu konularda eksik, hatalı, keyfi davrandığı için hakkında işlem yapılan kamu görevlisi olup olmadığı bilinmemektedir."

Tüzel, konuya ilişkin şu soruları yöneltti:

"Firdevs Vanlı ve Sönmez Tulan dışında haklarında koruma kararı olduğu halde öldürülen kaç kadın vardır? Bu kadınların koruma kararının uygulanmasından sorumlu birim ve kişiler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
Kadın "can güvenliğim yok" dediği halde kadını korumaya almadığı için yargılanan kamu görevlisi var mıdır? Var ise, kaç kişidir? Hangi cezaya çarptırılmıştır? Yok ise nedenleri nedir?
Uzaklaştırma ve koruma kararının uygulanmasından hangi kurum/birim ve kaç kişi sorumludur? Bu kararın uygulanmasında ortaya çıkan ve giderilmesi hayatiyet arzeden önlemler nedir?
Yasanın uygulamaya konduğu 2009-2014 yılları arasında hakkında koruma kararı olduğu ve koruma talep ettiği halde korumaya alınmadığı için cinayete kurban giden kadın sayısı kaçtır?
2002-2014 yılları arasında yıl bazında kaç kadın öldürülmüştür?
Bakanlığınızca kaç tane, kadına şiddet ve öldürme vakasına dair dava takip etmektedir?
Kadına karşı işlenen cinayetlerin "kasten adam öldürme" suçundan sorumlu tutulması, kadına karşı işlenen suçlarda, haksız tahrik ve iyi hal indiriminin kaldırılması, bunların her hangi bir af kapsamında olmaması yönünde TCK'da bir değişiklik düşünüyor musunuz?​"

13.11.2014