IŞİD çetelerinin Kürt yerleşim alanlarına saldırması ve katliamlar gerçekleştirmesi üzerine Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve belediye eş başkanlarından oluşturulan heyet, Federal Kürdistan Bölgesi ve Rojava'da yapmış oldukları inceleme ve temaslara ilişkin basın toplantısı düzenledi. DTK Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya heyet üyeleri ve Avrupa Êzidî Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman katılırken, çok sayıda basın mensubu da açıklamayı takip etti.

İki ayrı heyet tarafından yapılan görüşme ve ziyaretlerde Zaxo, Duhok, Laleş, Heci Awa, Ranya, Maxmur, Ankawa, Rojava Cizîr Kantonu ve Amûdê kentini ziyaret ederek parti temsilcileri, kamplarda kalanlar, savunma güçleri, Keldani, Asuri, Suryani heyetleri ile görüşmeler yaparak, yerinde izlenimlerde bulunduğunu aktarıldı. Heyet adına açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, her iki heyetin de sosyal/diplomasi girişimleri, başta Êzidîler olmak üzere farklı inançların yoğun olarak göç ettiği yerlerde yaşadığı sıkıntılar, karşılaştıkları soykırıma dair çözüm üretme ve ulusal birliğin sağlanması, ulusal kongrenin toplanmasına yönelik olduğunu aktardı.

Irmak, amaçlarının Êzidî halkının yalnız olmadığını ortaya koymak ve Kürtler arasındaki birliği oluşturmak olduğunu söyledi. IŞİD elinde bin 500 dolayında Êzidi kadının olduğunu belirten Irmak, kadın şahsında topluma ve değerlerine el uzatılmak istenildiğini belirtti. BM kontrolünde olan Maxmur kampına yapılan saldırının kolaylığına dikkat çeken Irmak, bunun da soruşturulması gereken bir konu olduğunun altını çizdi.

Başta Zaxo, Duhok ve Rojava olmak üzere yüz binlerce insanın yurtlarından ayrı kaldığına dikkat çeken Irmak, acil insani ihtiyaç sıkıntısının yaşandığını söyledi. Ranya bölgesine giden Maxmurlular, Ninova'dan Ankawa'ya gelen on binlerce Asur, Keldani ve Suryani'nin yerlerinden, köklerinden koparak farklı yerlerde barınmak zorunda kaldığını söyleyen Irmak, özellikle Zaxo ve Duhok'ta insanların inşaatlarda, yol ortalarında olduğunu dile getirdi. Sadece bu iki yere gelen insan sayısının 400 bine yakın olduğunu belirten Irmak, "Bu konuda başta Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere, uluslararası kamuoyuna çağrıları olmaktadır. Rojava'ya geçen on binlerce insan yoğun savaş altında kurulan kamplarda, halkın yardımı ile yaralarını sarmaya çalışmaktadır. Hukuksal, güvenlik, sosyal, kültürel ve siyasi boyutlarda ortaya çıkan sorunlara çözüm aranmaktadır" dedi.

Heyet olarak başta Türkiye kamuoyu olmak üzere uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Irmak, "Bu beyaz ve modern soykırıma göz yumulmamalıdır. Güvenli koşullar sağlanarak geri dönüşler sağlanmalıdır. İnsani şartlarda geçinebilmek, ihtiyaçları karşılayabilmek için tüm güçler seferber olmalıdır. Sadece gıda değil, sağlık, eğitim ve diğer tüm alanlarda acil desteğe ihtiyaç vardır. Ortaya çıkan tablo ve kamplarda, temsilcilerle yaptığımız tüm görüşmelerde Şengal'e özerk bir statü verilmesi talebi önemle vurgulanmıştır. Yine savaş altındaki Rojava'nın özerk statüsünün tanınması ve gerekli yardımların uluslararası düzeyde yapılması dile getirilmiştir. Bu durumun en büyük mağdurları kadın ve çocuklar olmaktadır. Kadın kuruluşlarını bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Kadın ve çocuklara yönelik acil bir çalışma başlatılmalıdır" dedi.

Irmak, Rojava üzerindeki ambargoya da değinerek biran önce Rojava'nın rolünü tam oynayabilmesi için ambargonun kaldırılması gerektiğini kaydetti. Irmak, Kürt halkına ve duyarlı kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu. Êzidî halkına da çağrıda bulunan Irmak, kendilerini Avrupa ve benzeri yerlere götürme vaadiyle kandırmaya çalışanların olacağını bunlara kanmamalarını istedi. Irmak. oluşturulan kriz merkezlerinin de yetersiz kaldığını belirterek, bu koordinasyonun güçlenmesi için çalışmalar başlattıklarını dile getirdi. Irmak son olarak izlenim ve incelemelerine ilişkin geniş raporun da daha sonra paylaşılacağını belirtti.

Toplantı gazetecilerin sorduğu sorularının ardından son buldu.

26.08.2014