HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kobanê ve Irak'ta 12 MİT elemanın ve özel hareket görevlisinin DAİŞ'li sanılarak öldürüldüğü yönündeki iddiayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

Sarıyıldız'ın soru önergesinin gerekçesi şu şekilde:

"Ortadoğu'da başta Kürtler olmak üzere bütün etnik grup, inanç ve kültürlere karşı sistematik olarak soykırım politikası geliştiren Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) ile Türkiye arasındaki ilişki dünya siyasi arenasında ve uluslararası medya kuruluşlarında sıklıkla vurgulanmaktadır.Türk askerlerinin DAİŞ çeteleri ile olan samimi görüntülerinin basına yansıması, 29 Kasım 2014 tarihinde Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak etmesi, Türkiye'deki TMO silolarından Kobanê'ye yapılan saldırı Türkiye ve dünya kamuoyunda ciddi tartışmaların ve tepkilerin yaşanmasına neden oldu.

DAİŞ ile Türkiye arasındaki ilişkiye dikkat çeken haberlerden biri de 10.12.2014 tarihinde İran'da yayın yapan Ehlibeyt Haber Ajansı (ABNA) tarafından yayınlandı. ABNA, farklı zamanlarda Kobanê ve Irak'ta 12 MİT elemanın ve özel hareket görevlisinin DAİŞ'li sanılarak öldürüldüğünü kaydetti. ABNA, öldürüldüğü öne sürülen MİT ve özel hareket görevlilerinin isimlerini de açıklad. ABNA, farklı zamanlarda Kobanê ve Musul sahasında öldürülen 12 Türk istihbaratçı ve özel harekat görevlisinin isimlerine ulaştıklarını belirterek, haberinde şunları kaydetmektedir : "Musul rehine olayının olduğu sıcak günlerde gerçekleşen bir saldırıda Irak Ordusuna ait topçu bataryasının (veya tankların) vurduğu bir ev MİT'e ait 'güvenli ev' olarak bilinen ajanların kaldığı bir evdi. Medya Center kaynağı evde bulunan Türk istihbaratçılarının IŞİD militanı gibi giyindikleri için 'yanlışlıkla' Irak Ordusunun hedefi olduğunu bildirdi. Burada öldürülen Türk MİT'ine mensup istihbaratçıların bir kısmı konsolosluk bünyesinde (muhtemelen Kültür Ateşeliği) perde görevler yapıyor görünüyor ama konsolosluğa hiç uğramıyorlardı. Bu kişilerin isimleri şöyle: İskender Demir, Murat Tin, Serdar Karaçam (veya Karaçay), Hikmet Y. (üzerinde Muhammed Hammash adına düzenlenmiş bir Ürdün pasaportu da bulundu. Cesetleri Türkiye tarafından alındı, olayda yaralanan bir başka isim daha olduğu bildirilirken bu isim verilmedi)" ABNA'nın haberine göre, Kobanê'de ise, trenyolu hattından sızarken vurulan bir araçta Mustafa Turan, Halil İbrahim T. , Hızır K, Murat Çolak ve ismi öğrenilmeyen bir kişinin de içerisinde olduğu 5 özel harekat görevlisinin öldürüldüğü ileri sürülmektedir.

Haberde, Kobanê'ye sızmaya çalışırken öldürülen MİT ve özel harekat görevlilerine ilişkin şu iddia ortaya atılmaktadır: "Öldürülen kişilerin üzerlerinde çıkan gereçlerden bu kişilerin Türk istihbaratçısı ve özel harekat görevlisi olduğunun anlaşıldığını fakat ölenlerin DAİŞ militanları gibi giyindikleri uzun sakallı ve kısa bıyıklı oldukları görüldü. Ölen istihbaratçılar uydu destekli navigasyon cihazları ve Kobanê'de MİT adına çalışan bazı kişilerin iletişim bilgilerini taşıyorlardı. Bu kişilerin DAİŞ militanı değil özel harekat görevlisi olduğu anlaşıldı. Bu kişilerde aynı zamanda DAİŞ'in kendi savaşçılarına verdiği kimlik kartlarından çıktı".

Bölgesel ve küresel bazı güçlerin Ortadoğu'da yeni dengelerin oluşmasını kolaylaştırmak için destek verdiği DAİŞ, Türkiye'yi sadece bir istihbarat ve geçiş üssü olarak değil aynı zaman da ciddi oranda insan kaynağı olarak da kullanmaktadır. Bu tehlikeli durumun yanında Başbakanlığa bağlı bir kurum olarak çalışan MİT'in bazı elemanlarının DAİŞ içerisinde yer aldığı iddiaları bir an evvel açıklığa kavuşturulmalıdır."

Sarıyıldız, Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"DAİŞ içerisinde MİT elemanı ve özel harekât timleri bulunmakta mıdır? Kobanê ve Irak'ta DAİŞ çete mensubu sanılarak öldürülen MİT elemanı var mıdır? Söz konusu iddia doğru ise MİT elemanları hangi gerekçe ile DAİŞ çetelerinin saflarında savaşmaktadır?
İsimleri açıklanan, öldürülen MİT ve özel harekat görevlileri bilginiz dahilin de mi Irak ve Kobanê'de bulunmaktaydı? Bilginiz dışında ise MİT'e ilişkin herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
DAİŞ ile beraber savaşırken öldürüldüğü ileri sürülen MİT ve özel harekât elemanlarının cenazeleri nerede defnedildi? Öldürülen MİT ve özel harekât elemanları devletin resmi kayıtlarına nasıl geçti?
29 Kasım 2014 tarihinde Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak etmesi ve Türkiye'deki TMO silolarından Kobanê'ye yapılan saldırı MİT'in bilgisi dahilinde mi yapıldı?
Türkiye ile Suriye ve Rojava Kantonları arasında bulunan ve özellikle sınır hattına yakın olan TMO silolarının MİT'in karargâhı olduğu yönündeki iddia doğru mudur?
Türkiye'yi bir geçiş ve istihbarat üssü ile insan kaynağı olarak kullanan DAİŞ'in engellenmesine dönük bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
MİT, başta DAİŞ olmak üzere diğer kökten dinci örgütlere ve Özgür Suriye Ordusu'nun farklı kollarına herhangi bir silah yardımında bulundu mu?"

11.12.2014