HDK ve HDP Eğitim Meclisi, yaklaşan yeni eğitim-öğretim dönemine ilişkin Divriği Kültür Derneği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Prof. Dr. Fatma Gök, Nor Zartonk üyesi Arno Kalaycı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, HDP MYK Üyesi Hüda Kaya, İstanbul Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Sami Tan ve LGBTİ aktivisti Giray Poyraz, lise öğrencisi Şengül Bali konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda basın açıklamasını okuyan HDP Eğitim Meclisi'nden Mutlu Öztürk, eğitim sisteminin hükümet ve cemaatin ipoteği altında olduğunu söyleyerek, okulların işlevinin "bebeklerden katiller yaratan, cinsiyetçi, tekçi, barış, karşıtı, ayrıştırıcı" bir anlayışın ürünü olarak faaliyet yürüttüğünü belirtti. Öztürk, herkesi HDP/HDK Eğitim Meclisleri'nde eşit ve özgür eğitim modelini yeniden inşa etmeye çağırdı.

Ardından söz alan Nor Zarton üyesi Arno Kalaycı, eğitim sisteminin devletin ideolojik aygıtlarından biri olduğunu vurgulayarak, mevcut eğitim müfredatı nedeniyle eğitim çağındaki çocukların yüzde 30'a yakın kısmının Ermenileri halen tehdit olarak gördüğünü söyledi. HDP Eğitim Meclisi üyesi Melisa Soran ise, eğitim sistemindeki tekçi anlayışın ders kitaplarında açık şekilde gözler önüne serildiğini ve mevcut müfredatta devletin değil vatandaşların sorumluluk ve ödevlerine vurgu yapıldığını ifade etti.

İstanbul Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Sami Tan ise, Kürt halkının yıllardır süren anadil mücadelesine vurgu yaparak, eşit ve özgür eğitim için HDP Eğitim Meclisleri'nin önemine işaret etti. Tan'ın ardından söz alan HDP MYK Üyesi Hüda Kaya da, eğitim sistemi içindeki anti-laik uygulamalara dikkat çekti. "Türkiye'de eğitim sistemini neresinden tutsak elimizde kalıyor" diyen Kaya, "Okullara atanan sunni din öğretmenlerinin, Alevi ya da diğer inanç kesimlerine mensup çocuklara da din ders vermeye hakkı yoktur. Kuran'da, 'herkesin inancı kendisine' vurgusu vardır. Ne hakla başka inanç grubuna mensup çocukları imam hatip liselerine yerleştiriyorsunuz? Bunu yapanların Müslümanlıkla da İslamiyetle de alakası yoktur" dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Alevilik Ali'yi sevmekse, ben dört dörtlük Aleviyim" şeklindeki sözlerini hatırlatarak, devletin ders kitaplarındaki "Alevi tanımı"na değindi. Kenanoğlu, "Ders kitaplarındaki Alevilik de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tanımlaması üzerinden yapıldı" diye konuştu.

LGBTİ aktivisti Giray Poyraz da, LGBTİ çocukların eğitim hayatının en başından itibaren okullarda öğretmenler ve öğrenciler tarafından maruz kaldığı baskının en büyük nedeninin cinsiyetçi eğitim sistemi olduğunu belirtti.

04.09.2014