Hayvancılık yapan yurttaşların desteklenmesi ve besiciliğin arttırılması yerine yurtdışından, güvensiz canlı hayvan ve et ithal edilmesi başlı başına bir utanç kaynağıdır.

Grup Başkanvekilimiz Fatma Kurtulan, şarbon vakalarındaki artışın sebeplerinin tespiti, sorumlu olan kişi, kurumlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması amacıyla TBMM'ye araştırma önergesi sundu:

GEREKÇE

Denetimsizliğin hükümet eliyle had safhaya ulaştırıldığı Türkiye’de yeni bir skandal ortaya çıkmıştır. İddialara göre yurtdışından ithal edilen büyük baş hayvanlarda veteriner denetimi zorunluluğu kaldırılmış, şu ana kadar onlarca kişiye bu hayvanlardan geçen ve virüsünün akciğer veya sindirim sistemine yerleşmesi halinde öldürücü olan şarbon hastalığı bulaşmıştır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 29 Ağustos 2018 tarihli açıklamasına göre şarbon belirtileri ilk olarak Et ve Süt Genel Müdürlüğünce Brezilya ve İrlanda'dan ithal edilen 6 bin 968 baş kesimlik hayvandan bir kısmının aktarıldığı Ankara Gölbaşı'nda görülmüştür. Burada özel bir tesise aktarılan 3 bin 959 hayvanla temas eden kişilerde şarbon belirtileri görülmüş, tesis 27 Ağustos tarihinde karantinaya alınmıştır. Kesilen hayvanlardan alınan numunelerin veterinerler tarafından incelenmesi sonrası şarbon hastalığı ile karşılaşıldığı Et ve Süt Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada duyurulmuş, 146 hayvan itlaf edilmiştir.

Yine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin beyanlarına göre Türkiye'de, 2018'de 79 noktada şarbon hastalığı görülmüş sadece Bitlis'te 42 hayvan telef olmuş, bir kişi de şarbon hastalığına yakalanmıştır.

31 Ağustos tarihinde bir şarbon vakası da Sivas'ta görülmüş, Gürün ilçesinde, telef olmak üzereyken kestikleri büyükbaş hayvanın etinden tüketen ve kanına temas eden aileden 3 kişi, şarbon şüphesiyle tedavi altına alınmıştır.

Sağlık Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2018 tarihli açıklamasında İstanbul Silivri'de Kurban Bayramı sebebiyle kesilen bir hayvanda şarbon hastalığı görüldüğü açıklanmış, 48 kişi şarbon şüphesi ile tedavi altına alınmış, 6’sında şarbonun belirtilerinden olan deri lezyonları görülmüştür.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Brezilya ve İrlanda'dan Türkiye'ye şarbon hastalığı taşıyan ithal büyük baş hayvanlarla ilgili, getirildikleri İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktası'nda gerekli muayenelerinin yapıldığını açıklamış, ancak muayenesi yapılan hayvanların şarbonlu olduğu tespit edilmiştir.

Yozgat'a bağlı Yerköy ilçesindeki 19 köyde de şarbon hastalığı tespit edilmiş, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamaya göre telef olan hayvanların bulunduğu bu köyler koruma ve gözetim altına alınmıştır.

Bütün bu vakaların da gösterdiği üzere Türkiye’de güvenli ete ulaşım gittikçe zorlaşmıştır. Kamuoyunda en çok merak edilen, hastalığın ithal hayvanlarla mı geldiği ve bu hayvanların ne kadarının piyasaya sürüldüğüdür. Nitekim bunun açıklanması ve piyasaya sürülen etlerin imhası hastalığın daha fazla kişiye bulaşmasını engelleyecektir. Halka, “Et ve Süt Kurumu ithal ediyor” denilmesine rağmen hayvan ithalatını başka firmaların yaptığına dair iddialar ile kamuoyu adeta çalkalanmaktadır. Üstelik ithal edilen hayvanların veteriner kontrolünden geçirilmemesi iddialarının bahsi geçen firmaların talebi olduğu, bu sayede firmaların daha fazla kar elde ettikleri de iddiaları kamuoyunun gündemindedir.

Yurttaşların büyük bir bölümünün hayvancılık ile geçimini sağladığı Türkiye’de yanlış politikalar yüzünden hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Hayvancılık yapan yurttaşların desteklenmesi ve besiciliğin arttırılması yerine yurtdışından, güvensiz canlı hayvan ve et ithal edilmesi başlı başına bir utanç kaynağıdır.

Bu bağlamda Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir meclis araştırma komisyonunun kurulması, şarbon krizi ile ilgili kamuoyundaki şüpheleri gidermek, şarbonun ithal edilen canlı hayvanlardan gelip gelmediğini incelemek, ne kadar şarbonlu etin ve şarbonu bulaştırma riski bulunan diğer hayvansal gıdaların piyasaya sürüldüğünü araştırmak, şarbon tespit edilen gıdaları güvenli bir şekilde imha edilmesini sağlamak, denetimsiz canlı hayvan ithal ettiği iddia edilen firmalara yönelik inceleme yapmak ve sorumluları açığa çıkararak gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını sağlamak için elzemdir.

Fatma KURTULAN
HDP Grup Başkanvekili
Mersin Milletvekili

6 Eylül 2018