
Diyarbakır Milletvekilimiz Feleknas Uca Diyarbakır'daki belediyelerde yüzlerce kişinin işine güvenlik soruşturması bahanesiyle son verilmesinin gerekçesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu:
OHAL ilan edildikten sonra yayınlanan KHK’lar Anayasa’nın 127. maddesindeki mahalli idare yönetimlerinin ‘seçme ve seçilme’ mekanizmasını işlevsizleştirerek devre dışı bırakılmıştır. 01.09.2016 tarihinde yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanununda yapılan değişiklikle, belediye eş başkanları ile meclis üyelerini görevden alma yetkisi getirilmiş ve yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır. Bu tarihten itibaren 109 DBP’li belediye eş başkanı ve eş başkan vekili tutuklanmış, 94 DBP’li belediyeye kayyum atanmış, 8 belediyenin ise yetkileri mülki amirliklere devredilmiştir. Böylece, 15 Ağustos 2016 tarihinde imzalanan bu KHK ile belediyelere kayyum atama yetkisi, aynı zamanda belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanları görevden uzaklaştırma yetkisi de valilik ve kaymakamlıklara verilmiştir.
Basına yansıyan bilgilere göre güvenlik soruşturması adı altında Büyükşehir Belediyesinde 242, DİSKİ’de 76, Bağlar Belediyesinden 255, Yenişehir Belediyesinde 46, Sur Belediyesinde 42, Ergani Belediyesinde 56, Kulp Belediyesınde 6, Hani Belediyesinde 5 ve Hazro Belediyesinde 5 kişi olmak üzere toplam 722 kişi işten çıkarılmıştır.
Bu bağlamda;
1-DBP’li belediyelere kayyum atandıktan sonra, kaç belediye personeli işten çıkarılmıştır? İşten çıkarılan personellerin belediyelere göre dağılımı nedir?
2-DBP’li belediyelere kayyum atandıktan sonra, Diyarbakır’da kaç belediye personeli işten çıkarılmıştır?
3-Kayyumlar tarafından işten çıkarılan işçilerin kadrolu ve taşeron olmalarına göre dağılımı nasıldır?
4-Diyarbakır Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinde çalışan ve taşeron işçi statüsünden 4-C ye geçmek için bekleyen onlarca işçinin işine son verilmesinin gerekçesi nedir?
5-Söz konusu işçilerin haklarında nasıl bir soruşturma yürütülmüştür? İşten çıkarılan işçilerin,adli sicillerinde ne tür bir sabıka olduğunu kamuoyuna açıklayacak mısınız?
6-Belediyede taşeron işçi olarak çalışanların kadro başvurularını yasa gereği güvenlik ve arşiv soruşturması yapılmak üzere Valiliğe gönderilmesinin nedeni nedir?
7-Söz konusu işçiler hakkında herhangi bir soruşturma, açılmış bir dava ya da mahkeme kararı, bir mahkûmiyet var mıdır? Eğer yoksa bu kişiler hangi kamu hukuki maddeye dayanarak işten çıkarılmışlardır?
8-Kayyum tarafından işten çıkarılan taşeron işçilerin yaşadığı hak kaybını önlemek için yeni bir düzenleme yapılacak mı?
9-Diyarbakır il ve ilçe belediyelerine atanan kayyum, personellerini işten çıkarma ve onca aile bireyinin rızkına keyfi uygulamalarla müdahale etme hakkını nereden almaktadır?
10-Kayyum atandığı tarihten itibaren Diyarbakır il, ilçe ve beldelerinde görevden alınan personellerin yerine alınacak personeller hangi kriterler esas alınarak alınacaktır?
6 Nisan 2018