Günay’dan ittifak vurgusu: Birimizin kırk, kırkımızın bir olduğu bir ruha ihtiyacımız var

Parti Sözcümüz Ebru Günay, milletvekillerimiz Alican Önlü, Ayşe Sürücü ve Necdet İpekyüz’ün yer aldığı heyet bugün Dersim’de bir dizi ziyaret ve buluşma gerçekleştirdi.  

Programına Demokratik Alevi Derneği’ni (DAD) ziyaret ederek başlayan heyetimiz basına kısa bir açıklama yaptıktan sonra dernek yönetici ve üyeleriyle bir araya geldi. Parti Sözcümüz Günay, burada yaptığı açıklamada Avrupa’da yaşamını yitiren Aysel Doğan’ı anarak konuşmasına başladı.

"HDP toplumsal dinamikleriyle sahadadır"

“Aysel Doğan’ın Kürt ve kadın kimliğine ve bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız” diyen Günay, şunları ifade etti: “HDP, her ne kadar siyaset dışına itilmeye çalışılsa da toplumsal dinamikleriyle sahadadır. İktidarın politikalarına ve savaş konseptine karşı mücadele devam ediyor. AKP, yönetememe kriziyle ülkeyi uçuruma götürdü. Savaş konseptiyle iktidarını sürdürmek için kırım ve düşman politikalarına başvuruyor. Bunu en iyi bilen Dersim’dir ve doğası talan edilen bir kenttir. Sayın Abdullah Öcalan başta olmak üzere yürüttükleri savaş ve tecrit siyaseti esasen bir yönetme siyasetidir, düşmanlık etme siyasetidir. Savaş ve tecride karşı ise bizler özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütüyoruz.”

Esnaf ziyareti

Heyetimiz DAD’daki toplantısının ardından kentte esnaf ziyareti yaptı. Esnafın ve diğer yurttaşların sorularına yanıt verdi. Esnaf ve yurttaşların aktardığı sorunların arasında ekonomik kriz başı çekerken, bir diğer önemli sorun ise Dersim’de iktidarın uyguladığı politikalar oldu.

"Seyit Rıza’nın direniş kültürüyle buraya geldik"

Heyetimiz akşam saatlerinde Dersim’deki STÖ temsilcileriyle bir araya geldi. Günay, birkaç gündür Malatya ve Elâzığ ve Dersim’de bulunduklarını belirterek, siyasi soykırım operasyonlarıyla rehin tutulan partililerimiz özgür kalana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. “Bizler Seyit Rıza’nın toprağındayız, onun miras bıraktığı direniş kültürüyle buraya geldik ve bu kültür bize rehber olmaya devam edecek” diyen Günay, onların hayali olan özgür Dersim’i inşa edeceklerinin sözünü verdi. İktidarın savaş ve tecrit siyasetiyle halklara ve inançlara düşmanlık yapmaya devam ettiğini söyleyen Günay, “AKP-MHP faşizmi kendisinin yanında olmayan herkese her yerde karşı bir saldırı politikası yürütüyor. Başta Dersimliler olmak üzere herkes buna karşı mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu ve bu siyasetin başarılı olmayacağını biliyor” dedi. 

"Bizler bu ittifak ruhunu büyütmek için buradayız"

“Bu süreçte ittifaklar çok önemli” diyen Günay, şöyle devam etti: “AKP’nin kurumsallaştırmaya çalıştığı faşizme karşı mücadele en geniş demokrasi ittifakı ile mümkün. Dersim böyle bir ittifakta Türkiye’ye öncülük edebilecek güçte. Bizler bu ittifak ruhunu büyütmek için buradayız. HDP olarak bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bir Alevi deyişinin dediği gibi 'birimizin kırk, kırkımızın bir olduğu' ruha ihtiyacımız var. Üçüncü bir yolun mümkün olduğunu düşünüyoruz, onun için bugün burada sizleri dinlemek istiyoruz.”

Heyetimizin programı bu buluşmanın ardından sona erdi.

14 Eylül 2022