Günay: Çağrımız direnme kararlılığı olan her kesimedir

Parti Sözcümüz Ebru Günay'ın ETHA'ya verdiği röportaj:

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin "Hep Birlikte Demokratik Bir Geleceğe" metninin "faşizme karşı bu bir direnme ve baş eğmeme beyanı ve çağrısı" olduğuna dikkat çekti. Günay, "İktidarın dışladığı mağdur ettiği ama bir direnme kararlılığı olan her kesime" çağrı yaptıklarını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) "Hep Birlikte Demokratik Bir Geleceğe" adını taşıyan 9 maddeden oluşan bir tutum metni açıkladı. Tutum metninde "Demokrasi, adalet, barış, özgürlük, iş ve aş için hep birlikte" mücadele çağrısı yapılarak, "Gelin hep birlikte uğradığımız bunca kötülükten sonra hep birlikte iyiliğin tarihini yazalım. Demokratik bir toplumda, kendi kendimizi yöneterek, barış içinde yaşamak için hak, hukuk, adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde birleşelim" denildi.

HDP daha önce de benzer çağrılarda bulunmuştu. HDP'nin bütün yönetici ve yerel örgütlerinin yanı sıra, HDP bileşenlerinden alınan öneri ve değerlendirmelerin ışında oluşturulan metnin ayırt edici özelliği nedir? Tutum belgesinin muhatabı kimdir? Ne yapılacak?

ETHA'nın sorularına HDP Sözcüsü Ebru Günay yanıt verdi.

Günay, açıklanan metni, "HDP’nin programı ve faşizm karşıtı karakterinin bir devamı" şeklinde tanımladı. "Her belge kendi koşullarında özgünlükler taşır" dedi.

Ebru Günay şunları söyledi:

'TOPYEKÜN BİR TAVIR'

Her açıklama ve belge kendi koşullarında özgünlükler de taşır. Tüm zamanların en zalim ve faşist karakteri belirgin rejimi ile karşı karşıyayız. Toplumsal kesimlere ve kimliklere bırakın direnme fırsatı vermeyi, muhalif olanın cenazesi ve mezarına bile saldıran bir iktidar gerçeği var karşımızda. Bu yüzden tutum belgemizi ve şu an kurullarımızda tartışılan demokratik eylem planımızı birlikte ele almak gerekir. Koyu karakterli faşizme karşı bu bir direnme ve baş eğmeme beyanı ve çağrısıdır. Ayrıca tüm muhalif, devrimci, ilerici kimliklere ve güçlere ortaklaşma zemini sunan bir belgedir. Bu metinde hangi ortak hassasiyetler de buluşmamız ve mücadele ortaklığı yapmamız gerektiği ortaya konuluyor. O yüzden mücadele geleneğimizi ve perspektifimizi ortaya koyan ve aynı zamanda bu süreçte direnmeye çağrı yapan dönemsel bir tutum ortaya koyar. Tüm kurulların tartışmış olması, önerilerini yapmış olması topyekun bir tavır ifade eder.

'ÇAĞRIMIZ DİRENME KARARLILIĞI OLAN KESİMEDİR'

İktidarın tekçi anlayışının toplumu böldüğünü hatırlatarak, birlikte mücadeleye dikkat çekti. İktidarın kullandığı ayrıştırıcı ve bölücü dilin ezilen kimliklerin yan yana gelmesini engellediğini belirten Günay, "Türkiye’de Gezi’de olduğu gibi benzeri farklılıkların birlikteliğine ihtiyaç var. Çağrımız hep siyasi partilere yapılmış gibi anlaşılıyor. Bu yanlış bir algı. Çağrımız bu iktidarın dışladığı mağdur ettiği ama bir direnme kararlılığı olan her kesimedir. Demokrasi bloğu, hesap sorma ve iktidarı yenme mücadelesi içinde olacak her güç ve kimliğin bulunduğu ittifakın adıdır. Herkes mağdur ama herkes çok yalnız. 'Hep birlikte' ile bu yalnızlığa son verip kolektif karşı duruşa vurgu yapıyoruz" dedi.

'HEP BİRLİKTE ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜYECEĞİZ'

Hep birlikte ne yapılacak?" sorusuna ise Günay şu yanıtı verdi:  "Şimdi harekete geçme zamanı. Hep birlikte dur diyeceğiz. Hep birlikte karşı duracağız. Hep birlikte direneceğiz. Hep birlikte özgürlüğe yürüyeceğiz. Hep birlikte başaracağız. Hep birlikte kazanacağız.

3 Haziran 2020