Grup Başkanvekillerimiz kayyım atamaları hakkında bir araştırma komisyonunun kurulmasını istedi

Grup Başkanvekillerimiz Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç'un seçilmiş belediye başkanlarının göreve iade edilmesi ve seçim sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik hukuksuzlukların sona erdirilmesi için atılacak adımların belirlenmesi amacıyla TBMM'ye verdiği araştırma önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alınıp yerlerine kayyım atanarak halkın en temel anayasal haklarından biri olan seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir.Bununla birlikte aynı tarihte birçok merkezde belediye çalışanlarına yönelik hukuksuz bir şekilde gözaltılar yapılmıştır. Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasını protesto etmek için demokratik haklarını kullanan milletvekilleri ve halka yönelik ise polisler tarafından müdahale edilerek orantısız güç kullanılmıştır. Dokunulmazlığı olan milletvekillerine ve demokratik hakkını kullanan halka karşı yapılan gözaltılar ve darp olayları İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk görevlilerinin bir başka hukuksuz uygulaması olarak kayda geçmiştir. Seçilmiş belediye başkanlarının derhal göreve iade edilmesi, söz konusu hukuksuzluğu yapan sorumluların açığa çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.

GEREKÇE

Eylül 2016 tarihinden itibaren 94 DBP’li belediyeyekayyım atanarak halkın en temel demokratik haklarından biri olan seçme ve seçilme iradesi yok sayılmıştı. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyımların atandıkları günden,31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlere kadar hiçbir hukuksal gerekçe göstermeksizinbelediye bünyesinde kurulmuş birçok kadın merkezi, eğitim evleri, çocuk kreşleri ve kültür sanat kurumlarını kapatan ve binlerce personelin sözleşmelerini iptal eden ya da işlerine son veren, yolsuzluklarıyla gündeme gelen kayyımların uygulamalarına adli ve idari soruşturma açılmadan Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yeni kayyımlar atanmıştır.

Önceki dönem hukuksuzlukları ile gündeme gelen kayyımlar Diyarbakır’da 760 milyon TL, Van’da 1,5 milyar TL, Mardin’de 1 Milyar TL, Kars’ta 400 milyon TL, Batman’da 307 milyon 328 bin TL, Silopi’de 133 milyon 453 bin TL, Cizre’de 220 milyon 793 bin TL, İdil’de 48 milyon TL, Sur’da 152 milyon TL, borcu olmayan Siirt’te 115 milyon TL, Yüksekova’da 680 milyon TL, Silvan’da 65 milyon 868 bin TL, Kurtalan’da 215 milyon TL, Varto’da 4,2 milyon TL, Bismil’de 120 milyon 707 bin TL, Bulanık’ta 172,5 milyon TL, Patnos’ta 136,4 milyon TL, Derik’te 15 milyon TL, Hazro’da 4,5 milyon, Akpazar’da 1,5 milyon TL, Muradiye’de 32,6 milyon TL, Bekirhan’da 8,8 milyon TL, Erciş’te 161,3 milyon TL borç bırakmıştır.

Bu borçlar dışında kayyımlar kendilerine yaptırdıkları küçük saraylarla, rüşvet niteliğindeki hediyelerle; paraşüte, kuruyemişe ve baklavalara harcadıkları paralarlabasında gündem olmuşlardır.

Halka hizmet için ayrılan kaynakları nereye harcadığı belli olmayan ve yüksek miktarlarda borçlar bırakan kayyımlardan hukuki ve idari olarak hesap sorulması gerekirken 19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alınmış; yerlerine yeniden kayyım atanarak yurttaşların anayasal hakkı olan seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir.

HDP’li belediyelere hukuksuz bir şekilde kayyım atayan İçişleri Bakanlığı’nın emriyle aynı gün aralarında belediye meclis üyelerinin de olduğu yüzlerce kişi yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Bu durumu protesto etmek isteyen halka karşı İçişleri Bakanlığı’na bağlı kolluk görevlileri tarafından gözaltı ve ağır darp uygulamalarının yanısıra, milletvekillerine karşı darp olayları ile başka bir hukuksuzluk uygulanmıştır.

Dokunulmazlığı olan milletvekillerine ve yasal demokratik protesto hakkını kullanmak isteyen halka karşı bu tür uygulamaları yapan kamu görevlilerinin yargıya hesap vermemesi durumunda ülkede yasadışılık bir teamül haline gelecektir.

Hukuki güvencenin olmadığı,seçim sonuçlarının tanınmadığı bir sürecinbu ülkedeki sorunların daha da derinleşmesine yol açacağı ortadadır. Seçilmiş belediye başkanlarının derhal göreve iade edilmesi ve seçim sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik hukuksuzlukların sona erdirilmesi için atılacak adımların belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasını acilen talep ediyoruz.

5 Eylül 2019