Gözaltıları derhal serbest bırakın!

Sabah saatlerinde yapılan gözaltı operasyonunda Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ve Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Eken gözaltına alınmış, ilçe belediyesine de eş zamanlı olarak polis baskını düzenlenmiştir. Gözaltı gerekçeleri açıklanmazken, belediye meclis üye ve personellerinin belediye binasına girişi de engellenmiştir.

Siyasi soykırım anlayışı ile HDP’li belediye başkanları ve meclis üyeleri hakkında, iktidarın tetikçisi yargı eliyle hayal ürünü soruşturma ve kovuşturmalar başlatılmış; 31 Mart seçimlerinden bu yana 31 HDP’li belediyeye kayyım atanmış, 23 belediye eş başkanımız tutuklanmıştır.

Kayyım darbesi sonrasında Diyarbakır merkezde yurttaşların oyları ile seçilmiş tek belediye olarak kalan Sur Belediyesinin Eşbaşkanı Filiz Buluttekin gözaltına alınırken kendisi, eşi ve çocukları yere yatırılarak kafalarına silah dayanmıştır. Bu öfkenin nedeni, HDP’nin 31 Mart’ta kayyımın elinden belediyeleri alması, kadınların HDP içindeki aktif rolü ve eşbaşkanlık sistemidir.

İktidar ve onun tetikçisi yargı bilmelidir ki, gözaltı ve tutuklamalarla, kafalarına silah dayayarak HDP’li siyasetçileri sindiremezler. Yurttaşların iradesini yok sayan hukuk dışı gözaltı operasyonlarını ve kayyım darbesini kabul etmiyor, iktidarı demokrasi ve halk iradesine saygı duymaya çağırıyoruz.

Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü
Batman Milletvekili
20 Aralık 2019